Mmm truffels.. Wij zijn er verzot op samen met de rest van de wereld! Een erg geliefd product wat graag wordt gebruikt in eigen keuken of restaurants. Het is een echt luxeproduct. Voor een kilootje kun je al gauw meer dan duizend euro neerleggen. De delicatesse is behoorlijk kostbaar en als we niet opletten, dan is de truffel straks voorgoed verdwenen.

Schermafbeelding 2018-11-12 om 11.00.44
@5and33

Oh no…

De truffel is een zwam die onder de grond groeit. De Universiteit van Stirling kwam met verontrustende onderzoeksresultaten. Volgens hen gaat de truffel verdwijnen door het warme en droge klimaat. Samen met de uni van Cambridge keken ze naar de truffeloogst van de afgelopen 36 jaar in Frankrijk, Spanje en Italië. Het weer is daar een bepalende factor in.

Toen bleek dat, bij het meest waarschijnlijke scenario, de Europese truffelproductie zal dalen met 78 tot misschien we 100 procent tussen 2071 en 2100. Maar het kan ook een stuk sneller gaan als we alle hittegolven, bosbranden en plagen meerekenen. Wetenschapper Paul Thomas pleit ervoor om truffels aan te platen in een gebieden met een gematigder klimaat.  Misschien zou dat nog weleens de redding van de truffel kunnen worden.

De prijzen voor truffels zullen er in ieder geval niet goedkoper op worden. Voor een kilogram van de zwarte truffel leg je zo een duizendje neer. Geen goedkope shizzel dus. Wij kunnen nog wel effe wat over de pasta blijven raspen, maar onze kinderen zullen waarschijnlijk op zoek moeten gaan naar een paar andere schimmels..

Lees ook: deze truffel hot-spot is jouw nieuwe verslaving