Voel jij je soms ook weleens schuldig omdat je heel de middag ligt te tukken? Dat hoeft nu niet meer. Wanneer je 2 keer per week ’s middags een dutje doet heb je minder kans op een hartaanval of een beroerte.

Waarschijnlijk heb je er niet altijd de tijd voor, maar dutjes zijn eigenlijk hartstikke gezond. Uit een Zwitsers onderzoek kwam naar voren dat het onder andere de kans op een hartaanval en beroerte kan verminderen.

dutjes doen is gezond FEMFEM

Dutjes zijn gezond

De studie volgde het slaappatroon en de hartaanval incidenten van bijna 3,500 inwoners van Lausanne, Zwitserland. De deelnemers waren tussen de 35 en 75 jaar oud en de slaapgewoonten en de gezondheid van het hart van de deelnemers werd voor 5 jaar gevolgd. Tijdens de duur van het onderzoek waren er 155 hartaanvallen of beroertes. Ongelofelijk vonden ze echter dat een of twee keer per week dutten in verband werd gebracht met een bijna halvering van het risico (48 procent) in vergelijking met degenen die helemaal niet dutten. Een gebrek aan slaap zou het risico op atherosclerose verhogen – een opeenhoping in de bloedvaten van het lichaam – waardoor ze vernauwen en verharden.

Daarnaast zijn er nog meer voordelen voor de slapers onder ons: dutjes nemen spanningen weg, stimuleren de creativiteit en het is goed tegen stress en veroudering.

Dus hoe lang moeten we nou slapen? Er wordt namelijk vaak gezegd dat acht het magische getal is als het gaat om onze aanbevolen nachtelijke routine, maar zoals we allemaal weten, is dat niet altijd mogelijk met onze drukke hectische levens, dus een dutje doen is zeker een goed hulpmiddel om de slaap die we missen van een nacht in te halen. Dit kan je ook samen met je partner doen. 

Maar wees gewaarschuwd, teveel dutjes doen is ook weer niet goed. Dit zou aangeven dat je een niet zo’n gezonde levensstijl hebt.