Voor sommige mensen is sporten de ultieme uitlaatklep na een stressvolle dag, maar je hebt ook de mensen die eerder gaan voor een glas sauvignon of toch die volle Malbec. De wijnsoort is niet zo zeer van toepassing, maar twee glazen wijn schijnt het geheim te zijn tot een gezonder hoofd.

Screen Shot 2018-03-26 at 16.24.34

De wetenschap zegt…

Uit een onderzoek uitgevoerd op de University of Rochester Medical Centre zijn onderzoekers erachter gekomen dat een kleine hoeveelheid alcohol helpt met het verwijderen van gifstoffen – ook gifstoffen die vaak geassocieerd worden met Alzheimer’s. Onthou: we hebben het hier over een lage percentage, niet overmatige consumptie van alcohol dus het is niet de bedoeling dat je elk avond gaat tanken. “In dit onderzoek hebben we voor het eerst gezien dat een kleine dosis alcohol mogelijk voordelig kan zijn voor je hersenen, en met namen het verwijderen van gifstoffen.”

Dierenvrienden opgelet, dit gaan jullie niet zo leuk vinden: dit onderzoek is namelijk gedaan met muizen. Hieruit bleek dat het ‘glymphatisch systeem’ (een soort natuurlijke schoonmaakproces van de brein) efficiënt te werk ging toen de muizen een lage dosering (wat je dus vindt in ongeveer 2 glazen wijn) alcohol kregen. Een te hoge dosering leidt uiteraard tot een slecht motoriek…

Of er nou verschil zit tussen rood of witte wijn is niet duidelijk maar mocht je niet zo’n wijndrinker zijn, geen probleem. Ook een kleine hoeveelheid bier schijnt hetzelfde impact te hebben.

Lees hier nog meer over waarom wijn drinken goed voor je kan zijn.