Aan het eind van een gezellige avond een Uber bestellen om weer thuis te komen: het wordt steeds populairder. Het is een mega handige manier van vervoer én relatief goedkoop. Maar nu is het internet ergens achter gekomen waar wij nogal van schrikken. Je Uber wordt volgens TikTok namelijk duurder als je batterij bijna leeg is!

Vraag en aanbod

Waarschijnlijk herken je het moment wel dat je een rit op Uber bekijkt om te zien hoeveel het gaat kosten. Wanneer je op dit moment kijkt, kan het zijn dat het een stuk duurder is dan wanneer je over een aantal uur kijkt. Veel mensen speculeren dat dit te maken heeft met vraag en aanbod. Op het moment dat de vraag naar een Uber groot is, worden ze duurder. Maar nu beweert een TikTokker dat dit niet klopt. De prijs van je Uber heeft volgens deze video ook te maken met het percentage van je telefoon! We horen je al denken; dat kan toch niet?

Je Uber wordt duurder als je batterij bijna leeg is

Het lijkt een slim trucje waardoor Uber veel meer geld kan verdienen. De app kan namelijk zien wat het percentage van jouw telefoon is. Dus sta jij buiten de club met nog maar 5% resterende batterij? Dan móét je dus wel een Uber gaan bestellen, omdat je telefoon bijna leeg is. Als de prijs dan wat hoger is, ben je eerder geneigd om die Uber alsnog te bestellen, omdat je anders geen rit terug naar huis kan krijgen.

@rmdemeijeromw 80 powerbanks kopen♬ origineel geluid – RM

Hoe lager je percentage, hoe duurder de Uber dus volgens deze TikTokker wordt. Maar is dit wel écht waar?

Reactie Uber

Wij vinden het een bijzonder verhaal – en blijkbaar lijkt het ook niet helemaal te kloppen. Uber reageert namelijk het volgende: “Uber gebruikt het batterijniveau van de passagier niet voor het rittarief. Het dynamische tarief voor ritten via de Uber app komt tot stand door de aanwezige vraag naar ritten en het aanbod van chauffeurs dat deze ritten kan voltooien. Op drukke momenten, als er in een (geografisch) gebied veel rit-aanvragen zijn en weinig beschikbare chauffeurs, dan kan dit van invloed zijn op de ritprijs.”

De gebruiker ziet de prijs al voor het boeken van een Uber in beeld. “Een passagier ziet dit altijd voorafgaand aan het aanvragen van een rit. Het dynamische tarief komt dus tot stand op basis van drukte in een gebied en niet op basis van het batterijniveau van een passagier”, vervolgt het team van Uber. Tot slot verwijst Uber naar de privacymelding in Nederland, waar precies wordt aangegeven welke gegevens de chauffeurs (in Nederland) van onze telefoon kunnen ontvangen.

Wilde je vanaf nu met drie extra powerbanken door het leven gaan? Dan is dat dus niet nodig. Weten we dat ook weer.

Lees ook: Dit is de enige goede manier om je telefoon op te laden