Iedereen weet precies hoe het voelt om een ui te snijden en ook iedereen doet het om die reden gewoon liever niet. Toch is ui vaak een belangrijk onderdeel van een gerecht dus je kunt het simpelweg niet altijd vermijden. Nu zou je natuurlijk voor gemak kunnen gaan door de voorgesneden uien te kopen bij de appie. Dat is alleen wel een stuk duurder en eigenlijk niet eens nodig. Met de volgende trucjes kun je een ui snijden zonder te huilen.

Waarom huil je bij het snijden van een ui?

Wij vroegen ons af hoe het kan dat je gaat ‘huilen’ van het snijden van een ui. Eigenlijk is het best simpel. Bij het snijden van een ui komt de stof zwavel vrij. Zwavel wordt weer aangetrokken door vocht en vocht zit dus in je ogen! Je ogen beginnen hiervan te tranen, waardoor er nog meer vocht vrij komt en er dus nog meer zwavel aangetrokken wordt. Het wordt dus alleen maar erger.

Hoe kun je een ui snijden zonder te huilen?

Het lijkt misschien zo, maar het is niet geheel onmogelijk om een ui te snijden zonder te huilen. De volgende trucjes kun je gebruiken om ervoor te zorgen dat je ogen minder tranen en je niet jankend in de keuken staat:

1. Gebruik een scherp mes

Het is ontzettend belangrijk dat je een vlijmscherp mes gebruikt bij het snijden van een ui. Je kunt hem namelijk ‘kneuzen’ als een minder scherp mes gebruikt. Hierdoor komt er nog meer zwavel vrij en heb je nog meer last.

2. Zet de afzuigkap aan

Ga naast de kookplaat of het gasfornuis staan met je snijplank en zet de afzuigkap aan. De afzuigkap kan dan een (groot) deel van de zwavelgas opzuigen voordat het de kans krijgt om in je ogen te komen.

3. Maak de snijplank en mes nat

Dit kan helpen omdat het vocht op de plank en het mes de zwavel eerder aantrekken dan je ogen. Hierdoor kun je je ogen een hoop tranen besparen.

4. Zet kaarsen of waxinelichtjes naast je snijplank

Om het wat gezelliger maken! Nee, even serieus. Vuur kan helpen, omdat de zwavel hierdoor verbrand. Zo komt er ook minder in je ogen en helpt het tegen het huilen.

5. Een slok water in je mond

Het hebben van een slok water in je mond zorgt ervoor dat het vocht in je mond de zwavelgassen aantrekken. Zo komt het dus niet in je ogen, waardoor je niet of minder huilt. Het hoeft overigens geen water te zijn hoor! Wijn mag ook 😉

Lees ook: Waarom koken zo goed is voor je mentale gezondheid