Je kent het wel: Je zegt tegen je zelf dat je mórgen echt gaat beginnen met die vervelende taak, je lang uitgestelde work-out, eerder opstaan of nu echt gezonder leven. Maar dan is daar je vervelende uitstelgedrag (weer) en betrap je jezelf erop dat je geplande taken van de dag niet zijn gelukt. Snel komt er een smoesje in je hoofd op dat zegt dat het uitstellen naar de maandag of de eerste dag van de nieuwe maand misschien wel beter is! En let’s be honest, bij de meeste (vervelende) to-do dingen is dat niet niet zo en kan je ze maar beter gedaan hebben. Want voor je het weet vind je ze in nieuwjaars-voornemens of doe je ze geheel niet meer.

Picture by Unsplash
Picture by Unsplash

Iedereen heeft wel eens last van dit uitstelgedrag. We doen het allemaal. Soms is er gewoon een taak waar je echt geen zin in hebt, of je bent stiekem liever lui dan moe. En soms ben je gewoon echt moe. Helaas zijn er ook mensen die het echt dwars zit dat ze alles uitstellen en daadwerkelijk niet verder komen. Met deze onderstaande adviezen ga je dat uitstelgedrag tegen. Mocht je jezelf hier niet in herkennen, dan zijn deze tips misschien iets voor een vriend of collega die de hulp (hard) nodig heeft.

Note: Stel het lezen van deze tips alsjeblieft niet uit.

1. Vergeef jezelf voor eerder uitstellen

Ben niet te hard voor jezelf: Uitstellen doen we allemaal wel eens. En het is makkelijker je tijd te stoppen in teleurgesteld zijn in je zelf dan het issue ook daadwerkelijk aan te pakken. Als je iets ‘mag doen’ van jezelf ga je het sneller doen dan dat je het je zelf oplegt of verplicht. Probeer jezelf daarom te vergeven voor dit gedrag. We know, makkelijker gezegd dan gedaan, maar onthoud:  jezelf vergeven is iets wat je moet leren en wat tijd kost.

2. Werk samen

Werk samen met een vriend of vriendin, zo motiveer je elkaar. Als je bijvoorbeeld moet studeren kun je er met elkaar voor gaan zitten en samen pauzes nemen tussendoor: ook nog eens heel gezellig. Daarnaast zorgt het voor het een stok achter de deur om het echt te doen, omdat je afgesproken hebt. Dit geldt overigens ook voor sporten. Leuker en gezellig!

3. Kijk eens eerlijk naar je zelf wáarom je uitstelt.

Om iets op te lossen, is het eerst handig om te weten waarom je het doet. Bepaal voor jezelf waarom je je werk uitstelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bang bent om te falen, of je bent niet zo goed in tijd inschatten.

4. Hanteer een twee minuten regel

Deze regel betekent dat je de dingen uit je to-do list die twee minuten of minder kosten, het beste als eerste kunt doen. Maak een lijstje en van de dingen die minder tijd en meer tijd kosten en werk deze van boven naar beneden af. Hierdoor heb je meer ruimte in je hoofd en kun je makkelijker doorpakken. Daarnaast wordt je gemotiveerd je to – do list af te werken.

5. Beloon jezelf

Bedenk beloningen voor jezelf wanneer je iets hebt afgerond waar je tegenop zag. Beloon jezelf bijvoorbeeld met je een avondje helemaal niets meer hoeven, waarop je eindelijk die favo serie af kunt kijken. Geloof me dit geeft heel veel rust voor je zelf en omgeving. Ook kijk je tijdens het doen van de dingen die je uitstelde, uit naar iets leuks.

6. Werk in blokken

Zet bijvoorbeeld een timer op 20 of 30 minuten. Daag jezelf uit om in dit tijdsbestek zoveel mogelijk te doen, hierna kun je jezelf belonen. Ook kun je zo een schema maken en vooraf zien hoeveel tijd je nodig gaat hebben met het afronden van je taken die dag.

7. Zorg ervoor dat je niet kunt worden afgeleid

Leg je telefoon weg. Wil je muziek luisteren tijdens je taken? Zet dan liever de radio aan, zo kun je ook niet afgeleid worden. Het is heel verleidelijk om toch even op een bericht te reageren of social media te checken wanneer je je telefoon naast je ziet oplichten.

 

Last van iets anders waar je tegen op ziet? Heb je misschien last van een winter-dip, bijvoorbeeld op je werk?