Wat lees je nu? Een uur in bad liggen staat gelijk aan een half uur sporten? Dat klinkt wel lekker voor de luilakken tussen ons (zijn wij ook hoor). Maar is dit nou écht? Of is dit de grootste onzin die jij ooit op internet voorbij hebt zien komen?

een uur in bad liggen
Bron: Friends

Uur in bad = half uur sporten

Ben je niet die persoon die wakker gemaakt kan worden om random te planken of squatten? Lol, wie is dat nou wel? Maar goed, er is dan alsnog goed nieuws voor je uit de wetenschap. Wat je nodig hebt? Een badkuip. Ja, echt waar. Een uur in bad liggen staat dus écht gelijk aan een half uur sporten. Maar hoe dan?

Aan de Loughborough Universiteit is onderzoek gedaan naar de effecten van passieve lichaamswarmte. Passief, is zeg maar wanneer je niet actief bezig bent, mocht je het niet hebben begrepen. Goed, daar is dan in ieder geval een bijzondere conclusie tot uitgekomen. Een warm bad is blijkbaar bijzonder goed voor je gezondheid, zo goed zelfs dat je met een uurtje badderen evenveel energie verbrandt als met een (rustige) wandeling van dertig minuten. Sorry not sorry, planken en squatten zal je toch maar moeten doen dus!

Het onderzoek ligt dit goed toe. De ene groep moest zich namelijk een uur lang in het zweet werken op zo’n sportschool fietsje, de andere groep deelnemers lag in een warm bad van 40 graden. De mensen die aan het sporten waren verbrandden uiteraard meer calorieën, maar de mensen die niets deden en in bad lagen, óók. Maar liefst 150 calorieën waren ze kwijt met, ja, niets doen.

Daarnaast heeft een warm bad een positief effect op de ontstekingsreactie van het lichaam. Hiermee bedoelen we dat je minder vatbaar bent voor virussen en andere gedoe. Regelmatig sporten kan infecties en ziektes voorkomen én uit dit onderzoek blijkt nu dat een warm bad een soortgelijk effect heeft. Hold up, wij gaan snel een badkuip aanschaffen!

Lees ook: Bewezen: Na het sporten kun je het beste chocolademelk drinken