Zo’n 10% van alle vrouwen heeft wel eens last van buik- en rugpijn tijdens of voor de menstruatie. We weten allemaal hoe vervelend het is om last te hebben van menstruatiepijn. Het kan er soms zelfs voor zorgen dat we languit moeten liggen zodat we de pijn minder voelen. Lang lopen en staan is voor ons vrouwen tijdens de menstruatie een drama. 

Ongesteld
Photo by rawpixel

Hoe ontstaat de pijn tijdens de menstruatie?

De pijn in je buik- maar vooral onderrug, komt vaak door:

  • Het vrijkomen van hormonen (prostaglandines)
  • De baarmoeder die samentrekt

Pijn in de onderrug gaat vrijwel altijd samen met pijnlijke buikkrampen, sommige hebben zelfs last van uitstralingspijn naar de heupen en bovenbenen en dat kan er voor zorgen dat je niet lang kunt staan. Een paar dagen voordat je ongesteld moet worden komen er hormonen vrij in de baarmoeder. Aan het begin van onze ongesteldheid zorgen de hormonen ervoor dat de bloedvaten smaller worden en daar komt het pijnlijke samentrekkende gevoel vandaan wat uitstraalt naar de rug.

Naast dat de hormonen voor het pijnlijke samentrekkende gevoel zorgen, zorgen ze er ook voor dat ons bindweefsel verslapt. Door het verslappen van het bindweefsel zakt de onderrug een beetje in elkaar en ook dat kan pijnlijk aanvoelen. Aan het einde van de menstruatie verminderen het aantal hormonen en wordt je bindweefsel weer sterk.

Wat kunnen we er tegen doen?

Helaas zijn wij vrouwen opgezadeld met die verschrikkelijke menstruatie. Alhoewel het een teken is dat we vruchtbaar zijn, zit niemand van ons te wachten op een week vol cravings en pijn. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om deze verschrikkelijke week de baas te zijn:

1. Beweeg genoeg

Door genoeg te bewegen zorg je er (vanzelfsprekend) voor dat je lichaam fitter is. Wanneer je een gezond en fit lichaam hebt is het voor je lichaam makkelijker om om te gaan met menstruatiepijn. Door bijvoorbeeld te wandelen zorg je voor een betere doorbloeding in de buik en rug, dat zorgt voor vermindering van rugpijn.

2. Hou het warm

Wanneer je het moeilijk vindt om je te ontspannen vanwege de pijn, dan kan het jou misschien helpen om warm te douchen, een warm bad te nemen of een warme kruik op de meest pijnlijke plek te leggen. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding waardoor je de pijn minder zult voelen.

3. Ontspan

Door je spieren rondom je rug en bekken te ontspannen zul je het samentrekken van de baarmoeder minder voelen. Ontspanningsoefeningen zoals yoga kunnen je hierbij goed helpen. Heb je niet zo’n zin om van de bank af te komen? Drink dan een kopje kamille thee (of een andere ontspannende thee). Een potje vrijen met je partner schijnt ook goed te werken om te ontspannen!

4. Pas op met suiker en cafeïne

Suiker en cafeïne kunnen ervoor zorgen dat menstruatiepijn erger wordt. Af en toe een beetje suiker of soms een kopje koffie kan geen kwaad, maar probeer het toch zoveel mogelijk te vermijden.

Lees ook: Dit kledingstuk kan ervoor zorgen dat je rugpijn krijgt