We besteden dagelijks veel tijd aan het verzorgen van ons gezicht, onze make-up en ons haar. Helaas slaan we bij onze dagelijkse verzorging onze vagina nog wel eens over. Vele van ons doen dagelijks dingen die niet goed zijn voor de gezondheid van onze vagina. Wij wijzen je er nog eens op dat je maar één vagina hebt en dat je daarom de volgende dingen maar beter niet meer kunt doen.

 1. Lang rondlopen in je bezweette sportkleding

  Bij een goede workout komt vaak een hoop zweet kijken. Wanneer je dan uitgeput thuis komt kan het verleidelijk zijn om nog even in je sportkleding rond te blijven lopen. Dit is echter niet goed voor de gezondheid voor je vagina: sportkleding wordt vaak gemaakt van lycra of spandex en deze stoffen laten weinig lucht door. Sporten, zeker in kleding gemaakt van deze stoffen, zorgt ervoor dat je vagina meer afscheiding aanmaakt en dit kan ervoor zorgen dat ze dit ook daarna nog blijft doen en dat willen we niet. Ga na het sporten dus douchen en trek dan bij voorkeur een katoenen broek aan.

 2. Je slaapt niet naakt

  Onze vagina houdt van frisse lucht. We hebben jullie eerder al verteld waarom het gezond is om naakt te slapen maar daarbij hebben we nog niet verteld dat onze vrouwelijke delen daar ook heel blij van worden. Door naakt te slapen geven we onze vagina de kans om een beetje te ademen en niet in aanraking te komen met overtollig zweet. Zo zal de pH waarde van je vagina gezond blijven.

 3. Je scheert je hele intieme deel

  Schaamhaar. Het is en blijft een lastig dingetje. Moet het er nu helemaal vanaf, alleen de bikinilijn of toch een klein stoppeltje? Een beetje netjes bijhouden is een super goed idee, maar je hele vagina kaal scheren absoluut niet. Schaamhaar heb je namelijk niet voor niets: het beschermt je vulva tegen bacteriën. Daarnaast kunnen groeiende, jeukende stoppeltjes je vulva irriteren wanneer ze de hele dag tegen je onderbroek aan schuren. Herinner jezelf hier de volgende keer dus aan wanneer je met je scheermesje onder de douche staat.

 4. Je loopt te lang rond in natte badkleding

  Deze hadden we zelf ook niet zien aankomen. Wanneer je een afkoelende duik in de zee hebt genomen is het heerlijk om in de zon te liggen tot je badkleding weer is opgedroogd om vervolgens weer een duik te nemen. Toch blijkt onze vagina hier niet heel blij van te worden. Lang rondlopen (of liggen) in deze vieze, natte, kleding vergroot de kans op infecties en het onnatuurlijke vocht kan de pH waarde van je vagina in disbalans brengen. Na het zwemmen een droog zwembroekje of onderbroekje aantrekken is dus een beter plan.

ongezonde gewoontes vagina FEM FEM

Wist jij deze dingen over je vagina eigenlijk al?