Het is voor sommigen niet het gemakkelijkste onderwerp om het over te hebben – maar nuttig is het zeker wel. Door over je vagina te praten creëer je meer bewustwording en openheid en dat is belangrijk. Nu is het vaak zo dat we de vagina alleen krijgen te zien op media en dit zijn (helaas) maar al te vaak beelden van gecorrigeerde schaamlippen en andere ‘geholpen’ vagina’s. Hierdoor wordt ons beeld van een normale flamoes vertekend, vinden onderzoekers. Elite daily deed daarom onderzoek naar het vrouwelijk geslachtsdeel en kwam tot de conclusie dat de vagine onder te verdelen is in 5 algemene soorten. Welke vagina heb jij?

Picture by Unsplash
Picture by Unsplash

We zullen je gelijk geruststellen: Alle punani’s vallen te plaatsen onder een van de categorieën. Onthoud: of je vulva nu wel of niet precies lijkt op onderstaande beschrijvingen of dat hij misschien lijkt op een combinatie; tenzij het je fysiek ongemak oplevert, is je vagina absoluut normaal. Het is immers de bedoeling dat ze er allemaal verschillend uitzien.

Vaak weten we eigenlijk heel weinig over onze vagina, omdat we er weinig aan worden blootgesteld. Terwijl we overal plaatjes, foto’s en cartoons van piemels zien, duikt de vagine nauwelijks op. Wist jij dat meer dan de helft van de vrouwen binnenste schaamlippen heeft die uitsteken? En wist je dat veel vrouwen en jonge meisjes onzeker zijn over hun vagina? Heel gek is dat niet. Hoeveel vagina’s bekijk je nou echt van dichtbij? En hoe weet je dat jouw exemplaar normaal is?

Dunne, stevige, uitstekende of slappe schaamlippen. Iedere vrouw heeft een andere soort vagina en daar moeten we maar al te trots op zijn. Deze 5 types zijn echter alleen opgesteld om het vrouwelijke geslachtsdeel meer te leren begrijpen en waarderen.

Dit zijn ze dan. De 5 ‘soorten’ va-jay-jay’s:

Type 1: Ms. Barbie

De Barbie-vagina’s zien eruit zoals men denkt dat ze eruit horen te zien: met onzichtbare binnenste schaamlippen. Deze worden namelijk volledig bedekt door de buitenste schaamlippen en beide sets schaamlippen rusten tegen het bekkenbot. Dit type vagina wordt beschouwd als het normaalst, maar in real life komt deze keurige spleet toch echt het minst voor.

image

Type 2: Ms. Curtains

Voor Ms. Curtains geldt dat de binnenste schaamlippen uitsteken tot voorbij de buitenste schaamlippen. Per persoon verschilt hoe ver deze uitsteken. Dit is overigens niets om je zorgen te maken en zelfs het type vagina dat het meeste voorkomt!

image

Type 3: Ms. Puffs

Vergelijkbaar met Ms. Barbie, alleen is er meer afstand tussen de schaamlippen en het schaambeen. De schaamlippen zijn bij dit type óf stevig en vol, óf dun en slap. Dit heeft niets te maken met de leeftijd of gewicht van de vrouw.

image

De opening van vagina’s van dit type is aan de bovenkant breder. Hierdoor zijn de binnenste schaamlippen daar zichtbaar. Dit type vagina heeft z’n naam te danken aan zijn vorm, die op de hoef van een paard lijkt. Het is gespreid aan de bovenkant, en gesloten aan de onderkant. Door de opening zijn de binnenste schaamlippen zichtbaar.

image

Type 5: Ms. Tulip

Ook over de naam van type nummertje vijf is goed nagedacht. Vagina’s van dit type zien er namelijk uit als de knop van een bloem die begint met bloeien. Hoe dat zit? Over de gehele lengte glippen de binnenste schaamlippen tussen de buitenste lippen door.

image

Ziet jouw vagina er anders uit dan die van je beste vriendin of zus? Logisch! Elke vagina is anders net als dat ieder mens ander is. En onthoud: Geen enkel exemplaar is raar of lelijk. De moraal van het verhaal is: hou van je lichaam zoals het is.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan ook: gewoontes die ongezond zijn voor je vagina