Heeft jouw vagina niet zo’n fris geurtje en snap je niet hoe dat komt? No need to worry, het is normaal. Een gezonde vagina heeft altijd een bepaalde geur. Wanneer je vagina ineens een andere geur heeft of écht onaangenaam ruikt, is het verstandig om misschien eens op zoek te gaan naar waar dit vandaan komt. Wij helpen je hier alvast bij door 6 veelvoorkomende vaginageuren op een rijtje te zetten.

Vaginageuren FEM FEM

Verken je eigen vaginageur

Goed, nu je weet dat het normaal is dat je vagina een bepaalde geur heeft, is het handig om te weten hoe jouw vagina normaal ruikt. Don’t be shy or ashamed. De typische vaginageur wordt vaak omschreven als licht muskus of ‘vlezig’. Benieuwd waar je vagina allemaal naar kan ruiken en hoe dit komt? Lees dan snel verder.

1.    Oeps, soa opgelopen?

Ruikt jouw vagina niet zo fris en heb je een brandend gevoel bij het plassen of een geelgroene afscheiding? Dan is het goed om even langs de huisarts te gaan. Het zou goed kunnen dat je last hebt van een soa.

2.  Visachtige geur

Heeft jouw vagina een sterke visgeur en heb je daarnaast afscheiding die een grijswitte kleur heeft? En alsof het nog niet vervelend genoeg is, jeukt het ook enorm! Dan kan het wel eens zijn dat je te maken hebt met bacteriële vaginose. In elke vagina leven bacteriën, maar wanneer je last hebt van bacteriële vaginose, is je pH-waarde uit balans geraakt, oftewel je hebt te veel bacteriën. Don’t you worry, het is heel normaal. Sterker nog, één op de drie vrouwen heeft er wel eens last van gehad. Wat je dan moet doen? Gewoon even langs de huisarts gaan voor een kuurtje. Problem solved.

3.  Vaginale schimmelinfectie

De jeuk is inmiddels ondragelijk rondom je vagina en dat branderige gevoel trekt ook niet weg. Gek word je ervan. Waarschijnlijk heb je last van een vaginale schimmelinfectie. Dit is meestal het gevolg van bepaalde schimmelsoorten of van een overmatige groei van gist, die van nature al aanwezig is, in je vagina. Vaak gebeurt dit na een kuurtje antibiotica. Dit maakt namelijk ook de goede bacteriën dood waardoor de gist kan groeien. Dat is nog eens een reden om alleen antibiotica in te nemen wanneer het écht nodig is.

4.  It smells like sex

Jouw vagina heeft een geur, maar jouw partners geslacht heeft ook een bepaalde geur. Als jij seks hebt gehad, mengen deze geuren met elkaar en ruikt je vagina duidelijk anders. Het kan wat naar zweet ruiken en voor de rest een muffe geur hebben. Het mooie is, je vagina reinigt zich vanzelf.

5.  Food

Natuurlijk heeft voedsel ook te maken met hoe je vagina ruikt. Voedingsmiddelen met sterke geuren zoals pepers, knoflook, ui, blauwe kaas, kool, broccoli, asperges en vis hebben de meeste impact. Ons advies? Alles met mate eten.

6.  It’s your period

Wanneer je ongesteld bent, kan het zijn dat je vagina naar koper of metaal ruikt. Raar is het niet, want in het bloed dat vrijkomt zitten bacteriën, slijm en weefsels. Zolang jij je maandverband of tampon tijdig wisselt, is er niets aan de hand. Een vergeten tampon kan namelijk leiden tot een opeenhoping van bacteriën wat leidt tot irritatie, jeuk en stinkende afscheiding. You don’t want that.

Tips voor een aangename vaginageur

  • Blijf het down-under goed schoon houden met washandje en lauw water. Hierdoor spoel je zweet, vuil en dode huidcellen eenvoudig weg. Gebruik geen geparfumeerde zeep of shampoo, want dit kan je natuurlijke pH-waarde verstoren.
  • Draag ademend ondergoed, bijvoorbeeld 100 procent katoen of linnen.
  • Slaap regelmatig naakt in bed. Dat vind je lief vast ook niet erg.
  • Gebruik geen vaginale douches. Dit verwijdert ook de goede bacteriën die infecties helpen voorkomen
  • Vermijd vaginale sprays. De vagina reinigt zichzelf al en een spray verstoort dit natuurlijk proces alleen maar.

Heeft jouw vagina een sterk aanhoudende onaangename geur? Dan is misschien tijd om een bezoekje te brengen aan de dokter.

Good luck!

Lees ook: Say what? Zo weinig vrouwen krijgen een hoogtepunt tijdens seks