Het menselijk lichaam is een wonderbaarlijk iets, maar niet perfect. Zelfs met het meest intieme deel van je lichaam is soms iets mis. Zo kan je als vrouw ook last krijgen van vaginale schimmel. Hoe weet je of jij last hebt van vaginale schimmel? Hier lees je alles over de aandoening.

vaginale schimmel FEM FEM

Zo herken je vaginale schimmel

In elke vagina leven schimmels en bacteriën. Zijn die in balans? Dan is er niks aan de hand. Als deze balans verstoort wordt is het een heel ander verhaal. Bepaalde schimmels zijn er dan meer dan anderen en gaan overheersen. Candida, een gist, is een van de soorten die zou kunnen overheersen. Door deze gist ontstaat er een schimmelinfectie. Dit word ook wel een candida-infectie genoemd.

Wanneer je last hebt van vaginale schimmel merk je waarschijnlijk zelf het een en ander aan je vagina. Deze symptomen spelen op:

  • Jeuk
  • Witte afscheiding waar soms brokkelige stukjes in zitten
  • Pijnlijk slijmvlies wat soms ook rood en opgezwollen kan zijn
  • Een branderig gevoel bij het plassen of tijdens seks

Is vagina schimmel besmettelijk?

Vaginale schimmel is niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend. Naast de symptomen zijn er namelijk nog een paar dingen waar jij over na moet denken. Vrij je regelmatig met je partner? Dan hoeft het niet gelijk zo te zijn dat hij of zij de infectie ook heeft. Iedereen heeft de bacterie candida in zijn of haar lichaam. Vaginale schimmel is dus geen SOA maar kan wel besmettelijk zijn. Hoe dat zit? Neem bijvoorbeeld mannen: deze hebben weinig candida op hun penis. Als ze seks hebben met een vrouw die last heeft van een vaginale schimmel komt daar ineens veel meer candida bij. Gaat de candida overheersen? Dan heeft ook hij last van de schimmel. Zo is vaginale schimmel wel besmettelijk.

Hebben jullie beide last van schimmels? Dan moeten jullie logischerwijze ook allebei behandeld worden. Mannen merken minder vaak dat ze last hebben van de infectie, maar niet altijd. Soms krijgen mannen last van jeuk en schilfers rond de penis. Als jullie beide last van de schimmel hebben kunnen jullie dezelfde uitwendige anti-schimmelcrème gebruiken.

Zo behandel je vaginale schimmel

Probeer in ieder geval niet de balans van je vagina verder te verstoren. Is dit de eerste keer dat je last hebt van vaginale schimmel? Dan is het handig om eerst een afspraak met je huisarts te maken voor een diagnose. Dit omdat het vaker voorkomt dat vrouwen een verkeerde diagnose bij zichzelf vaststellen. Voor het behandelen van vaginale schimmel kan je dus naar je huisarts gaan. Wanneer het vastgesteld is dat je vaginale schimmel hebt zal de dokter je een medicijn voorschrijven. Er zijn ook genoeg dingen die zelf je kan doen om je herstel te versnellen.

  • Gebruik geen vaginale zeep of spoelingen, je vagina maakt zichzelf prima schoon
  • Probeer de DIY route ook niet uit, een middeltje van de apotheek doet wonderen
  • Doet het pijn als je seks hebt met je partner? Probeer dan (een neutrale) glijmiddel te gebruiken
  • Ga je douchen? Spoel dan gewoon de buitenste laag van je schaamlippen af met lauwwarm water

Wist je dat 3 op de 4 vrouwen op een punt in haar leven last heeft van vaginale schimmel? Het komt dus vaker voor dan je denkt. Gelukkig is vaginale schimmel goed te behandelen zodat je vagina weer snel de oude is.