Ondanks dat ongeveer de helft van de wereldwijde bevolking een vrouw is, weten we nog bar weinig over het vrouwelijke geslacht. Hoe houd je je vagina gezond? Is er een standaardmodel? En hoe lang is een gemiddelde vagina eigenlijk? Er valt nog een hoop te leren. Lees hier de feiten en fabels over je vagina. Wist jij ze allemaal?

FEIT: je vagina reinigt haarzelf

Je vagina is volledig in balans. Goede en slechte bacteriën en schimmels komen van nature voor in het vrouwelijke geslachtsdeel. Ze houden elkaar in evenwicht en zorgen voor een gezonde vagina. Je vagina scheidt vloeistof af. Dit is volkomen normaal. Deze afscheiding komt voort uit het slijm van je baarmoeder. Het afscheiden van deze vloeistof kan je zien als een natuurlijk proces van het reinigen van de vagina. Soms kan je vagina uit balans raken. Dit kan ontstaan door te strak ondergoed, een infectie of een SOA. Ook schoonmaakmiddeltjes als Lactacyd kunnen funest zijn voor de balans van jouw vagina. Gebruik enkel water voor het wassen van je vagina en de rest wordt door jouw lichaam zelf gedaan.

FABEL: vulva en vagina betekenen hetzelfde

Vaak wordt vagina met vulva verward en worden ze gebruikt als één woord met dezelfde betekenis. Echter is de vagina het inwendige deel van het geslachtsorgaan. Hieronder valt de elastische buis die zorgt dat de baarmoederhals aan de binnenkant wordt verbonden met de buitenkant van ons lichaam. De vulva is het uitwendige deel van het geslachtsorgaan. Hieronder vallen de uitgang van de urinebuis, de clitoris en de schaamlippen.

FEIT: de vagina is gemiddeld 8 centimeter diep

Je vagina bestaat dus uit een elastische buis. Deze buis bevat rekbare slijmvliezen. Je vagina is ongeveer net zo lang als een gemiddelde wijsvinger, wat uitkomt op 8 centimeter diep. Wanneer jij opgewonden raakt, ontspannen de spieren in deze buis. Het fijne gevoel dat je krijgt bij het hebben van seks komt dus door de elasticiteit van je vagina. Ook bij het baren van een kind zul je merken hoe rekbaar jouw slijmvliezen zijn.

FABEL: slechts 10 procent heeft soms last van vaginale ongemakken

Dit is klinkklare onzin. Sterker nog: maar liefst 80 procent van alle vrouwen heet soms last van vaginale ongemakken. Denk hierbij aan een buitengewone hoeveelheid afscheiding, een extreme geur of jeuk. Hopelijk stelt dit je gerust, want weet: je bent lang niet de enige die rondloopt met dit soort klachten. Er heerst helaas een taboe over dit soort ongemakken. Wij snappen als geen ander dat je je er erg onzeker over kan voelen, maar houd het vooral niet voor jezelf. Er zijn talloze oplossingen en manieren om deze ongemakken te voorkomen.

FEIT: bacteriële vaginosa herstelt zich vanzelf

Wist je dat bacteriële vaginosa zich vanzelf herstelt? De vagina is een wonderlijk geslachtsorgaan. Heb je last van bacteriële vaginosa? Dan ervaar je een overmatige hoeveelheid afscheiding en een naar geurtje. Dit kan veroorzaakt worden door een te hoge pH-waarde. Dit ontstaat door sperma of door het reinigen van je vagina met zeep. Door deze twee factoren wordt de natuurlijke balans van je vagina verstoord, maar zo ook snel weer in balans gebracht als je je vagina goed verzorgt.

FABEL: een lage pH-waarde is niet goed voor je vagina

Het tegendeel bewijst: een lage pH-waarde is juist goed voor je vagina. De pH-waarde vertelt je veel over de zuurgraad van je vagina. In de vagina is het namelijk behoorlijk zuur. Dit komt door de goede bacteriën, zoals de melkzuurbacteriën, die aanwezig zijn. Hierdoor heeft jouw vagina een lage pH-waarde en schimmels geen kans om zich te ontwikkelen in jou vagina.

FEIT: een standaard model vagina bestaat niet

Alle vagina’s zijn verschillend en een standaard model bestaat niet. Ieder lichaam is anders en zo ook het bijbehorende geslachtsdeel. Schaamlippen komen voor in allerlei soorten en maten, groot, klein, zichtbaar, minder zichtbaar. Alles is normaal dus wees niet bang dat wat jij hebt niet oké is. Jij hebt het dús het is normaal. Wees er liever trots op.