Je bent een hele week vrij en tóch heb je erna nog steeds niet het gevoel dat je volledig bent uitgerust, herkenbaar? Dat is helemaal niet zo gek! Zóveel vakantiedagen heb je nodig om volledig tot rust te komen.

Instagram Queen of Jetlags
Instagram Queen of Jetlags

Waarom vakantie zo belangrijk is

Het is geen verrassing dat elk mens vakantie nodig heeft om even de spanning en stress in het lichaam te ontladen. Uit onderzoek van Journal of Happiness Studies blijkt dat de meeste vakanties positieve effecten hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen. Tijdelijk uit je dagelijkse ritme stappen, is van groot belang voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Maar hoe lang moet je nou vrij van werk nemen om volledig tot rust te komen en vervolgens weer met een frisse start aan de slag te gaan? Volgens psycholoog Richard Friedman heb je minstens acht dagen nodig om je op fysiek en mentaal niveau weer helemaal op te laden.

vakantiedagen tot rust komen

Zoveel vakantiedagen heb je nodig

Het onderzoek bestond uit 58 vakantiegangers die minimaal twee weken erop uitgingen. Zowel voor, tijdens, als na hun vakantie moesten ze een aantal vragen beantwoorden. De vragen gingen onder andere over hun gemoedstoestand, ontspanning en gevoelens. Uit de resultaten was te zien dat de gezondheid en het welzijn van de meeste mensen toeneemt in de eerste vier dagen van hun vakantie. Tussen de vierde en de achtste dag vond een nog grotere stijging plaats. De piek ligt dus op dag acht. Volgens de onderzoekers kost het tijd om de voorafgaande stressvolle periode los te laten en te acclimatiseren op vakantie. Het duurt even voordat je de drukte in je hoofd kan uitschakelen en volledig kan ontspannen.

Dus, mocht je een weekendje Parijs op de planning hebben staan om helemaal tot rust te komen. Dan is dit misschien tóch niet zo’n goed idee. Wellicht kun je beter je koffers pakken om een maand op Bonaire te vertoeven. Ultiem ontspannen!

Lees ook: 6x de mooiste vakantiehuisjes in Nederland mét jacuzzi