Vakantie, iets waar we met z’n alle altijd reikhalzend naar uit kunnen kijken. Vooral als we iets op de planning hebben staan waarvan je weet dat het lekker weer gaat worden. Maar wist je dat er ook een minimum aantal dagen nodig is om echt te kunnen ontspanning? Volgens Journal of Happiness Studies zit er echt een tijd aan verbonden.

vakantie ontspanning FEM FEM

Vakantie is belangrijk

Het is essentieel voor ontspanning en ontspanning is niet zomaar te realiseren. Iets wat psycholoog Richard Friedman aankaart in The New York Times na aanleiding van een onderzoek uit Journal of Happiness Studies. Je zou namelijk minstens acht dagen nodig hebben om lichamelijk en mentaal helemaal weer de oude te worden.

Onderzoek

Voor dit onderzoek werden 58 mensen die minstens twee weken op vakantie gingen onderzocht. Ze kregen voor, na en tijdens hun vakanties vragen zoals ‘hoe was je stemming vandaag?’ en ‘hoe gespannen voel je je vandaag?’ Met de resultaten van deze vragen konden ze concluderen dat de gezondheid en welzijn toeneemt gedurende de eerste vier dagen. De piek van de toename was op de achtste dag.

De onderzoekers citeerde andere studies die aangaven “dat het wat tijd kost om tot rust te komen na een stressvolle werkperiode en te acclimatiseren op vakantie.” Je kunt dit vergelijken met het thuiskomen van een drukke, lange en stressvolle dag. Vaak heb je dan moeite met in slaap vallen omdat je nog druk bent in je hoofd – langzaam terugschakelen is daarom essentieel. Ontspanning kan je absoluut niet forceren.

Planning van jouw volgende vakantie

Met deze informatie in je achterhoofd weet je nu dat je in ieder geval minstens acht dagen nodig hebt om optimaal tot rust te kunnen komen. Heb je korter vrij? Dan zal je merken dat de kans groot is dat de stress heel snel weer terugkeert.

Tips nodig voor het plannen van een vakantie? Costa Rica is een prachtige bestemming.