Treinvertraging. Files op de weg. En niet je bed uit kunnen komen. Thuiswerken is de ideale oplossing, heb je vast vaak gedacht. Nu is het zover en zijn we door het coronavirus massaal thuis aan de slag. Toch is thuiswerken vaak niet zo efficiënt als je denkt, en waarschijnlijk heb je dat al gemerkt. Zo ben je minder productief en heb je een lagere betrokkenheid bij je collega’s. Benieuwd wat nog meer?

21107249_1583424228345989_1905524419111944192_n

Je bent sneller afgeleid

Wanneer je thuis werkt loop je het risico dat je minder productief bent dan dat je op kantoor bent. Je kan sneller afgeleid zijn, omdat er niemand jou controleert. Het is dus belangrijk dat je goede afspraken maakt wat jou taken zijn en wanneer dit af moet zijn. Zo heb je een doel voor je en voorkom je dat je afgeleid raakt.

Tip: richt een werkplek met bureau in waar jij geconcentreerd kunt werken. Is er veel afleiding om je heen? Dan is het tijd om er wat handige tools bij te pakken. Gebruik noise cancelling headphones en luister naar white noise, om die diepe concentratie te vinden. Werk je thuis met kinderen? Leg uit dat hoe eerder jij je taken afrondt, hoe eerder er weer tijd is voor leuke dingen.

Jongeren zijn productiever op kantoor

Uit onderzoek is gebleken dat 48% van de werknemers onder de 35 jaar zichzelf productiever vindt op kantoor. Dit onderzoek is afgenomen onder 1.000 werknemers in het Verenigd Koninkrijk. Van werknemers van 55 jaar of ouder voelt slechts 19% zich productiever op kantoor dan thuis. Maar hoe komt dit nou eigenlijk? Het is heel simpel. Jongeren hebben het gevoel alsof ze zichzelf nog moeten bewijzen. Ook hebben ze meer ondersteuning nodig wat lastig gaat als je thuis zit. Voor de oudere generatie is het juist erg fijn om thuis te werken. Dit komt omdat ze hun tijd zelf kunnen indelen en hun klusjes thuis kunnen combineren.

Tip: heb je feedback nodig, vraag dit dan ook wanneer je op afstand werkt. Maak gebruik van een werkchat met collega’s en spreek af om elkaar hierin werkgerelateerde vragen te stellen. Vind je het juist fijn om het thuiswerken te combineren met klusjes thuis? Zorg dan dat je je tijd opdeelt in blokken en de klusjes alleen in je pauzes doet.

Lagere betrokkenheid

Wanneer je vanuit huis werkt, heb je een lagere betrokkenheid met je collega’s. Het is belangrijk om energie te halen uit de aanwezigheid van anderen. De kans is groot dat je thuis minder productief bent, omdat er niemand om je heen zit te werken. Ook kan je je eenzaam gaan voelen.

Tip: houd regelmatig een meeting op afstand door bijvoorbeeld een Skype of Facetime call in te plannen. Houd elkaar op de hoogte van het project waaraan je samen werkt en stem met elkaar af wie wat doet. Ook wanneer jij je werk grotendeels zelfstandig doet, is het handig om af en toe even te sparren met je collega’s.

Geen balans tussen werk en privé

Uit onderzoek van SCP is gebleken dat thuiswerken ervoor zorgt dat je geen balans weet te vinden tussen werk en privé. De belangrijkste reden hiervan is dat thuiswerkers vaker overwerken dan mensen op kantoor. Ook werken ze soms in de avonduren door, omdat ze overdag veel last hadden van afleiding. Dit zorgt ervoor dat je een hogere werkdruk hebt en doorgaat in je vrije tijd.

Tip: probeer je aan je vaste uren te houden tijdens je thuiswerkdag. Zo heb jij je werk aan het einde van de dag af, en houd je balans tussen werk en vrije tijd.

Lees ook: 6 herkenbare situaties als jouw collega’s ook je vriendinnen zijn.