We willen natuurlijk allemaal de barbecue aansteken aankomende dagen maar we willen níet allemaal het dierenleed op ons geweten hebben. Geen zorgen: je kunt nu zorgeloos genieten van de meest lekkere en juicy burgers. Goed voor je lichaam en goed voor de planeet! Win win!

Alle kleuren van de regenboog

Met een vegan dieet kan je alle kanten op! Lees: zoete aardappel-burgers, portobelloburgers, cheeseburgers of avocadoburgers. Je kunt het zo gek nog niet verzinnen of je kunt het op een burger doen. Wij delen hier onze favo burger recepten:

1. Pittige vegan zwartebonenburgers met BBQ-saus

Het barbecueseizoen is weer begonnen, dus is het de hoogste tijd om lekkere burgers te bakken! Met dit recept maak je de verrukkelijkste burgers van zwarte bonen. De plantaardige burgers hebben lekker veel pit en worden geserveerd op een sesambroodje. Maak ze af met wat champignons en natuurlijk je favoriete barbecuesaus.

Pittige vegan zwartebonenburgers met BBQ-saus_liggend
Fotocredits: Violife

Ingrediënten

Voor 4 personen

4 plakken Violife Gouda Flavour Slices

4 sesambroodjes

125 g champignons, in plakjes

40 g rucola

4 el vegan BBQ sauce

Flora Plant ongezouten, om in te bakken

 

Voor de pittige zwartebonenburger

2 blikken (800 g) zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld

2 tenen knoflook, geperst

1 rode peper, fijngesneden

50 g havermeel

2 el extra vierge olijfolie

1½ tl gerookte paprikapoeder

1 tl komijnpoeder

zout en peper

 

Bereidingswijze

  1. Doe de zwarte bonen in een keukenmachine en mix tot de bonen een pasta beginnen te vormen. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe, breng op smaak met zout en peper en mix tot er een stevige substantie ontstaat. Heb je geen havermeel? Doe dan havervlokken apart in een keukenmachine of blender, mix en maak je eigen havermeel.
  2. Vorm met je handen 4-6 burgers van het burgermengsel.
  3. Voor de barbecue: Verdeel de burgers over een aluminiumschaal en bak de burgers ongeveer 4 minuten per kant.
  4. Voor de pan: verhit een eetlepel Flora Plant in een grillpan en bak de burgers 4 minuten per kant.
  5. Verdeel na het draaien van de burgers de Gouda Flavour Slices over de burgers zodat de kaas over de burgers kan smelten. Voeg ook de champignons toe aan de barbecueschaal of pan en bak mee totdat ze het meeste vocht los hebben gelaten en goudbruin van kleur zijn.
  6. Halveer de sesambroodjes en grill deze kort op de barbecue of in de pan, zodat ze knapperig worden aan de snijkant.
  7. Tijd om het broodje samen te stellen! Bestrijk de onderkanten van de hamburgerbroodjes met barbecuesaus en verdeel hier de rucola over. Leg de zwartebonenburgers met gesmolten kaas op de sla en verdeel hier de gebakken champignons over. Leg de bovenkantjes van de broodjes op de burger en serveer.

2. Vegan cheeseburger met mosterdmayonaise

Wie zegt dat vegans niet van een cheeseburger kunnen genieten? Met dit recept maak je de ultieme plantaardige cheeseburger, precies op de manier die we allemaal kennen. Een juicy hamburger, gekaramelliseerde ui, plakken augurk, lekkere saus, en natuurlijk Gouda Flavour Slices. Geniet ervan!

Vegan cheeseburger met mosterdmayonaise_liggend
Fotocredits: Violife

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

8 plakken Violife Gouda Flavour Slices

4 burgers, bijvoorbeeld van Beyond Meat

4 hamburgerbroodjes

2 trostomaten, in dunne plakjes

2 uien, in ringen

2 augurken, in plakjes

1 krop Romaine sla

4 el vegan mayonaise

4 tl mosterd

Flora Plant ongezouten, om in te bakken

 

Bereidingswijze

  1. Verhit een eetlepel Flora Plant in een koekenpan en bak de ui 10 minuten tot hij begint te karamelliseren. Zet de warmtebron uit en zet de uien apart tot later gebruik.
  2. Meng ondertussen de mosterd samen met de mayonaise en zet apart.
  3. Voor de barbecue: verwarm de BBQ en bereid de burgers volgens de instructies op de verpakking. Je kunt de burgers direct op het grillrooster leggen!
  4. Voor de pan: verhit een eetlepel Flora Plant in een grillpan op middelhoge temperatuur en bak de burgers volgens de instructies op de verpakking gaar.
  5. Leg wanneer je de burgers omdraait een plakje Gouda Flavour op de bovenzijde van de burgers zodat de kaas kan smelten. Haal wanneer de kaas gesmolten is de burgers van de barbecue of uit de pan.
  6. Tijd om de broodjes op te maken! Snijd de hamburgerbroodjes open en bestrijk de onderzijden met mosterdmayonaise. Verdeel hier vervolgens de helft van de blaadjes Romaine sla en alle plakjes augurk over. Leg hier de burgers met gesmolten kaas op, gevolgd door de overgebleven blaadjes sla, een plakje Gouda Flavour, de plakjes trostomaat, gekaramelliseerde uien en eindig eventueel met extra mosterdmayonaise. Serveer de burgers terwijl ze warm zijn!

3. Vegan falafelburgers met spinazie en citroenmayonaise

Houd jij ook zo van burgers van de BBQ, maar wil je een keer wat anders dan de ‘gewone’ cheeseburger? Dan móet je dit proberen! Met dit recept maak je verrassende vegan falafelburgers met Greek White en spinazie. Dit lekkers ligt niet op een gewoon broodje, maar op een knapperige bagel. Maak het gerecht helemaal af met een frisse citroenmayonaise.

Vegan falafelburgers met spinazie en citroenmayonaise_liggend
Fotocredits: Violife

Ingrediënten

Voor 4 personen

4 sesambagels

½ citroen, sap en rasp

100 g Violife Greek White

80 g wortel julienne

40 g spinazie

4 el vegan mayonaise

Flora Plant ongezouten, om in te bakken

Voor de falafelburgers

3 teentjes knoflook

2 blikken (800 g) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld

2 sjalotten

½ citroen, het sap

100 g Violife Greek White

15 g peterselie

5 el tarwebloem

1 el komijn

zout en peper

 

Bereidingswijze

  1. Bak de bagels af in de oven volgens de instructies op de verpakking.
  2. Meng de mayonaise met het sap en rasp van de citroen en breng op smaak met zout en peper.
  3. Maak nu de falafelburgers. Doe hiervoor de ui samen met de knoflook en het citroensap in de keukenmachine en mix zodat het scherpe randje ervan af gaat. Voeg de kikkererwten toe samen met de kruiden, bloem, Greek White en peterselie en mix tot het grootste deel van het mengsel glad is, maar er nog wel stukjes kikkererwten zichtbaar zijn. Breng op smaak met zout en peper en vorm het mengsel met je handen tot 4-6 burgers.
  4. Voor de barbecue: verwarm de barbecue, verdeel de burgers over een aluminiumschaal en bak de falafelburgers 4 minuten per kant.
  5. Voor de pan: verhit een eetlepel Flora Plant in een grillpan en bak de burgers 4 minuten per kant.
  6. Halveer de bagels en grill deze kort op de barbecue of in de pan, zodat ze knapperig worden aan de snijkant.
  7. Tijd om de burger in elkaar te zetten! Bestrijk de snijkanten van de bagels met citroenmayonaise, leg de onderkant op de borden en verdeel hier de spinazie over, gevolgd door de wortels julienne en de falafelburgers. Verkruimel Greek White over de burgers, leg de burger-bovenkantjes erop en serveer.

4. Vegan portobelloburgers met avocado en ingemaakte rode ui

Perfect om International Burger Day mee te vieren: deze kleurrijke portobelloburgers!  In plaats van een klassieke burger patty, leg je de portobello’s tussen een volkorenbroodje. Niet alleen verrassend lekker, maar ook nog eens 100% plantaardig! Maak de burgers af met avocado, ingemaakte rode ui, en Gouda Flavour Grated. Dat wordt smullen!

Vegan portobelloburgers met avocado en ingemaakte rode ui_liggend
Fotocredits: Violife

Ingrediënten

Voor 4 personen

4 volkorenbroodjes

8 portobello’s

2 avocado’s

100 g Violife Gouda Flavour Grated

40 g veldsla

40 g kiemgroente

½ citroen, het sap

Flora Plant ongezouten, om in te bakken

 

Voor de ingemaakte rode ui

3 rode uien, in ringen

100 ml azijn

1 el suiker

½ tl zout

 

Bereidingswijze

  1. Doe de rode ui in een hittebestendige kom en giet hier 150 ml kokend water overheen. Voeg de suiker, azijn en zout toe en roer goed door. Laat de rode uien 30 minuten staan voor later gebruik.
  2. Prak de avocado met een beetje citroensap en breng op smaak met zout en peper.
  3. Voor de barbecue: verwarm de barbecue en grill de portobello’s 3 minuten per kant totdat ze mooie grillstrepen hebben en het meeste vocht hebben losgelaten.
  4. Voor de pan: verhit een eetlepel Flora Plant in een grillpan op middelhoge temperatuur en bak de portobello’s totdat ze mooie grillstrepen hebben en het meeste vocht hebben losgelaten.
  5. Verdeel na het draaien van de portobello’s de Gouda Flavour Grated over de portobello’s totdat de kaas gesmolten is. Grill ook de volkorenbroodjes kort op de barbecue of in de pan zodat ze knapperig worden aan de snijkant.
  6. Tijd om het broodje te bouwen! Verdeel de geprakte avocado over de snijkanten van de broodjes. Leg de onderkant van het broodje neer met de avocadolaag naar boven en verdeel hier de ingelegde rode ui en groentekiemen over. Leg hier de portobelloburgers met Gouda Flavour Grated op en maak het broodje af door hier veldsla over te verdelen. Serveer de burgers direct.

5. Vegan zoete aardappel-pompoen rösti burgers met chilisaus

Deze burgers zijn een feestje op je bord. Met dit recept maak je heerlijke rösti’s van zoete aardappel en pompoen. Superlekker voor op de barbecue! Of in de koekenpan, als het barbecueweer op zich laat wachten. Maak de burger compleet met een plantaardig alternatief voor roomkaas, sla en sweet chilisaus. Genieten!

Vegan zoete aardappel-pompoen rösti burgers met chilisaus_liggend
Fotocredits: Violife

Ingrediënten

Voor 4 personen

4 plakken Violife Gouda Flavour Slices

4 pompoenbroodjes

½ komkommer, in dunne plakjes

100 g Violife Creamy

40 g ijsbergsla

4 el sweet chilisaus

 

Voor de zoete aardappel-pompoen rösti burger

2-3 zoete aardappels

½ flespompoen

15 g verse koriander, grofgehakt

3 el tarwebloem

3 el maïzena

2 tl komijnpoeder

¼ tl chilivlokken

zonnebloemolie

zout en peper

 

Bereidingswijze

  1. Bak de pompoenbroodjes af in de oven volgens de instructies op de verpakking.
  2. Schil de pompoen en de zoete aardappel en rasp fijn met gebruik van een handrasp of een keukenmachine. Doe de zoete aardappel- en pompoenrasp in een theedoek of kaasdoek en knijp hier al het overtollige vocht uit.
  3. Doe de uitgelekte groente vervolgens in een grote kom en voeg hier de koriander, tarwebloem, twee eetlepels zonnebloemolie, maïzena, komijnpoeder, en chilivlokken aan toe. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Gebruik je handen om het mengsel te kneden en maak 4-6 burgers. Druk deze stevig aan.
  5. Voor de barbecue: verwarm de barbecue, verdeel de burgers over een aluminiumschaal en bak ze 5 minuten per kant of totdat ze goudbruin zijn geworden.
  6. Voor de pan: verhit zonnebloemolie in een grillpan op middelhoge temperatuur en bak de röstiburgers 5 minuten per kant.
  7. Zodra je de röstiburgers hebt omgedraaid, verdeel je er de plakjes Gouda Flavour Slices over en laat je de kaas smelten.
  8. Halveer de pompoenbroodjes en grill deze kort op de barbecue of in de pan, zodat ze knapperig worden aan de snijkant.
  9. Maak de broodjes op door de snijkanten te bestrijken met Violife Creamy. Verdeel hier de komkommerplakjes en de röstiburgers met gesmolten kaas over. Schenk de sweet chilisaus over de burgers en verdeel hier de ijsbergsla over. Serveer direct.

Lees ook: Hier eet je de lekkerste hamburgers van Amsterdam