‘Ik sport veel dus dan is een vegan lifestyle niet goed voor me’, ‘veganisten zijn super dun’ en ‘veganistisch eten is saai’. Allemaal ‘vooroordelen’ over veganisme. De titel van dit artikel is dus ook een vraag die bij velen door hun hoofd zal gaan. Want is het mogelijk om vegan te worden zonder saai te leven? Jazeker.

vegan-zonder-saai-leven-femfem

Waar moet ik beginnen?

Een abrupte overschakeling van álles eten naar volledig veganistisch worden is een grote stap. Allereerst moet je je beseffen dat vegan zijn geen dieet is, maar een levensstijl. De echte veganisten eten bijvoorbeeld niet enkel plantaardig, maar gebruiken ook geen dierlijke producten in cosmetica of kleding. Maar dat is latere zorg. We beginnen bij het begin: de reden waarom jij vegan wilt worden. Is het omdat het een voedingstrend is? Dan zul je het niet vol kunnen houden. Is het omdat je goed voor je lichaam wilt zorgen, maar ook aandacht aan het milieu wilt geven? Dat is een goed begin.

Het is verstandig om niet ineen keer je gehele eetpatroon om te gooien. Begin met het weglaten van vlees- en visproducten. Wanneer je hieraan gewend bent, kun je langzaam andere dierlijke producten uit je dieet laten. Er zijn ontzettend veel vervangers te vinden, die ervoor zorgen dat jij (bijna) niets hoeft te missen, zoals het vervangen van roomboter door plantaardige margarine van Becel.

Wat mis ik?

Wanneer jij intens kunt genieten van een lapje vlees, zul je heel veel gaan missen wanneer je overgaat op een plantaardige levensstijl. Maar wanneer je de smaak van vlees of vis wel lekker vindt, maar ook zonder kunt, hoef je in principe niets te missen. Er zijn namelijk ontzettend veel vervangende producten. Zo kun je gemakkelijk je hamburger vervangen door een groenteburger, of je roomboter door 100% plantaardige margarine, zoals die van Becel. Je eet anders, maar dit hoeft zeker niet minder lekker te zijn. Doordat je voor vervangende producten gaat, word je juist creatiever in je gerechten. Vegan is dus juist niet saai. In plaats van altijd maar voor courgette en paprika als groenten te kiezen, ga je nu kijken wat er nog meer is. Door te experimenteren, maak je kennis met nieuwe smaakcombinaties. Je zou dus kunnen zeggen dat je juist nieuwe smaken leert kennen in plaats van dat je bepaalde smaken moet missen. Denk aan een heerlijke boterham met boter en chocoladepasta. Dit hoef je echt niet te missen. De 100% plantaardige margarine van Becel is een perfecte vervanger om op je boterham te smeren, zo kun je toch genieten van dat extra smeuïge laagje met kokosolie en amandelolie op je boterham. Ook voor chocoladepasta heb je vervangende, plantaardige opties. En dit geldt voor bijna alle producten. Je hoeft dus (bijna) niets te missen!

Je eet anders, maar zeker niet minder lekker

Hoe verander ik mijn levensstijl?

Het overstappen naar een veganistisch dieet hoeft niet eens zo lastig te zijn. Wat het lastig maakt, is je levensstijl. Je moet volledig achter je keuze staan, want anders zal het moeilijker worden dan je misschien van te voren dacht. Wanneer je voor jezelf hebt besloten dat je vegan wilt worden, is het belangrijk om op onderzoek uit te gaan. Welke producten zijn plantaardig en welke niet? Behoed jezelf er wel voor dat het aantal producten dat je niet meer kunt eten, je afschrikt. Dit lijkt misschien een hele lijst, maar voor 9 van de 10 producten is een vervangende optie beschikbaar. Wanneer je besluit voor een plantaardige levensstijl te gaan, zijn er onbegrensde mogelijkheden. Vandaag de dag zijn er ontzettend veel websites en boeken te vinden met informatie en de lekkerste vegan recepten. Zo schreven wij al eerder over deze recepten die laten zien dat vegan eten heel gemakkelijk en lekker kan zijn.

Wat zullen andere mensen zeggen?

Ieders opvoeding is anders, ieders kijk op dingen is ook anders. Zo ook bij veganisme. Het kan zijn dat personen uit je omgeving het lastig vinden om steeds ‘rekening’ met jou te moeten houden, maar dit is vaak een kwestie van gewenning. Wat belangrijk is, is dat jij je hierdoor niet laat weerhouden. Jij staat achter je keus, je wilt het ze uitleggen en je kunt ze laten zien dat er helemaal niet zoveel hoeft te veranderen. Tijdens je wekelijkse etentje met vriendinnen, stel jij voor om de eerste paar keren te koken. Zo kun je ze laten zien dat veganistisch eten juist heel erg lekker is en wie weet besluiten ze uiteindelijk wel om met je mee te doen.

Ben je benieuwd naar mijn ervaringen over het ‘vegan worden’. Eerder schreef ik een artikel over wat ik uit mijn 30 dagen vegan challenge haalde en hoe ik dit heb ervaren.