Dat het is een trend is, is wel duidelijk. Steeds meer mensen eten minder vlees, eten vegetarisch of houden zich zelfs aan een veganistische dieet. Maar wat is een veganistisch dieet eigenlijk en hoe kunnen we toch gevarieerd en lekker blijven eten?

Wat is het veganisme

Waaruit bestaat een veganistische dieet?

Veganisten (vegans) eten dus 100% plantaardig, maar niet elke veganist is hetzelfde. Je hebt verschillende vormen van het veganisme.

Veganisme

Veganisten eten geen dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en honing. Daarnaast dragen ze ook geen leer en bont en gebruiken geen cosmetica die niet dier(proef) vrij is.

Flexanisten

Personen die op sommige momenten kiezen om tóch iets dierlijks te eten. Merendeel van de tijd eten ze plantaardig maar wanneer er zich bijvoorbeeld een situatie voordoet waarin het niet mogelijk is veganistisch te eten, kiezen ze er soms voor om wel iets met zuivel of ei te eten.

Parttime veganisten

Personen die net als de flexanisten ervoor kiezen om zoveel mogelijk plantaardig te eten, maar bewust op vaste momenten kiezen om toch nog iets dierlijks te eten. Dit is vaak het stadium vlak voordat iemand volledig veganist wordt. Een overgangsfase.

Raw-foodisme

En dan hebben we de Raw vegans. Zij eten rauw plantaardig voedsel dat niet boven de 42 graden Celsius verwarmd wordt.

Lever niet in op smaak

Wanneer je een veganistische dieet volgt, hoef je niet perse in te leveren op smaak! Je kunt zelfs heel gevarieerd eten en je zult merken dat je ingrediënten gaat gebruiken waar je niet eerder aan had gedacht. Je wordt een stuk creatiever. Onderstaande vegan recepten zijn in ieder geval een mega aanrader om eens te proberen!

Recept 1: Vegetarische zoete aardappelschillen

De Mexicaanse keuken, eentje waar wij in ieder geval gek op zijn! Wanneer ik er aan denk, wordt mijn neus al snel gevuld met veel kruiden en spicyness en zie ik gerechten in de meest vrolijke kleuren voor mij. Mais, bonen, peper en koriander; de ingrediënten die dit gerecht een Mexicaans tintje geven. Geniet van deze Mexicaanse gevulde zoete-aardappelschillen als volledig hoofdgerecht of als bijgerecht!

Wat is het veganisme

Recept 2: Vegan American pancakes met pistache en peer

De American pancake, wie kent hem niet? Alleen al de uitstraling stimuleert onze speekselklieren. Yum! Dit recept bewijst dat het helemaal niet saai hoeft te zijn wanneer je een vegan leefstijl hanteert.

Wat is het veganisme

Recept 3: Zoete aardappel noodles met romige cashew saus

We zijn fan van courgetti/noodles, bloemkool rijst en eigenlijk alles waarmee je pasta en carbs kunt vervangen! Voor nog iets meer afwisseling hebben we nu ook deze heerlijke zoete aardappel noodles, pasta, swoodles? Of hoe je ze ook wilt noemen. Heerlijk met deze healthy (vegan) cashew saus en spinazie maar ook lekker met elk andere soort pasta saus die maar kunt bedenken.

Wat is het veganisme

Recept 4: Platbrood met falafel, koolraap en yoghurt

Om naanbrood (platbrood) te maken heb je eigenlijk maar twee ingrediënten nodig. Maar je kunt het brood nog veel meer smaak geven met verschillende kruiden die je lekker vind. Het brood is heerlijk om gewoon naast je avondmaal te eten. Of zoals in onderstaand recept, te gebruiken in plaats van een wrap! En dit platbrood met falafel, is ook nog eens simpel én lekker.

Wat is het veganisme

Recept 5: Overheerlijke vegan Mac & Cheese

Don’t we all love fastfood? Over het algemeen.. jawel toch?! Ja, wij zijn er ook gek op, maar dan wel graag vegan, zoals deze Mac & Cheese. Een echte Amerikaanse klassieker. Deze vegan Mac & Cheese bevat geen kaas, hoewel het er wel net zo goed uit ziet (en lekker smaakt). We gebruiken een romig, smaakvol alternatief voor kaas. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder en ga aan de slag!

Wat is het veganisme