Het hoort er allemaal bij in de winter: de hele dag door snotteren, je voelt je energieloos en je hebt veel last van dipjes. Je weerstand kan flink verslechteren in de koude wintermaanden! Als je een goede weerstand hebt, word je minder snel ziek. En dat is wat we willen, toch?

header-femfem

Handen wassen

De meeste ziekteverwekkers worden verspreidt door je handen. Het is dus van belang dat je goed je handen wast! Als je je handen zo’n 5 à 6 keer per dag 20 seconden lang wast, zal het bijdragen aan een betere weerstand!

Genoeg slaap

Maak jij veel korte nachten? Dan kan het zo zijn dat je weerstand aan de lage kant is. Je immuunsysteem verzwakt wanneer je niet genoeg slaapt, waardoor ziekteverwekkers sneller binnendringen. Af en toe wat uurtjes minder slapen is niet erg, maar maak er geen gewoonte van!

Drink voldoende water

We weten allemaal dat we zo’n 1,5 tot 2 liter vocht per dag naar binnen moeten werken. Het blijkt toch best moeilijk te zijn om je daar aan te houden, maar om je weerstand op peil te houden is het toch heel belangrijk. Als je te weinig drinkt, worden je afvalstoffen niet afgevoerd. Water zorgt ervoor dat het lichaam wordt gereinigd. Laat alcohol even aan de kant staan, dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam verdooft en kan zo minder hard werken.

Verminder je stress

Je druk maken is nergens goed voor. Als je te veel stress ervaart, kan dit een slechte invloed hebben op je immuunsysteem. Je bent met allerlei verschillende dingen bezig, waardoor je jezelf wegcijfert. Ziekteverwekkers glippen zo makkelijk langs je afweersysteem. Geef genoeg aandacht aan je lichaam en schakel meteen in wanneer het teveel wordt!

Hoe zorg jij voor een goede weerstand?

Lees ook:

Deze signalen laten zien dat jij een stapje terug moet doen