We kunnen niet meer om karamel zeezout heen. We vinden het in chocola, pepernoten, popcorn en vele andere lekkernijen. En heel eerlijk, we love it. Misschien zijn we stiekem zelfs een beetje verslaafd. En uit onderzoek blijkt dat dat ook zeker waar kan zijn. Hier komt het door.

verslaafd-karamel-zeezout-femfem

Verslavende combinatie

Onderzoekers van Florida merkten op dat de combinatie karamel zeezout wel heel vaak voorbijkomt tegenwoordig. En dit is niet zonder reden. Zij zijn er namelijk achter gekomen dat het verslavend kan werken en dit komt vooral door de combinatie van vet, suiker en zout.

Het onderzoek

Het onderzoek werd gehouden onder 150 respondenten. Zij kregen een stukje karamel zeezout om te proeven. De onderzoekers kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat onze hersenen een bepaald seintje afgeven wanneer we de combinatie van zoet, zout en vet ineen keer binnenkrijgen. Dit seintje heeft tot gevolg dat we snakken om deze combinatie nog meer te eten. Ook ligt het aan het feit dat we bij elke hap van karamel zeezout een andere smaak kunnen ervaren. Dit is bijvoorbeeld bij een wortel niet het geval. Iedere hap is hetzelfde, waardoor het al snel saai wordt. Door de combinatie en smaaksensatie die we ervaren als we een hap karamel zeezout in onze mond stoppen, willen we er meer van. Simpelweg omdat iedere nieuwe hap een verrassing kan zijn. Is dit erg? Zolang je slechts af en toe een reep chocolade met karamel zeezout smaak koopt (en deze niet ineen keer opeet) lijkt er wat ons betreft geen probleem. Net zoals de slogan die we kennen van alcohol: geniet, maar snoep met mate.

Wil je toch een keer iets anders dan karamel zeezout? Tony’s Chocolonely komt nu ook met chocola met Glühwein smaak.