Het proces van afvallen kan een lastige zijn. Het is echt een zoektocht naar wat voor jou het beste werkt, omdat het helaas niet alleen afhangt van één element. Zo kun je bijvoorbeeld veel gezonder eten, minder calorieën nuttigen, daarnaast veel sporten en dan nog geen verschil zien op de weegschaal. Dit heeft alles te maken met je spiermassa en je vetpercentage. Het kan namelijk zomaar zijn dat je aankomt in spier, maar wel vet verliest. Juist daarom zegt dat cijfer op de weegschaal maar weinig. Toch kun je wel aan andere dingen merken of je in vet of spier aankomt. Wij vonden het antwoord van experts.

in vet of spier aankomt
Bron: Pinterest

Ieder lichaam is anders

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat echt ieder lichaam anders in elkaar zit. De één heeft van nature een hoger vetpercentage dan de ander. Ook kan de verdeling van vet anders zijn bij ieder persoon. Zo heeft een deel van de mensen juist meer last van visceraal vet, wat zich vormt rondom je organen, terwijl de ander juist last heeft van dat buikje wat je tussen twee vingers kunt vasthouden. Eigenlijk maakt het helemaal geen bal uit of en waar je vet hebt, omdat het eigenlijk voornamelijk belangrijk is dat je lekker in je vel zit! Ben je er toch wel mee bezig, probeer je te werken aan je gezondheid en wil je hier meer over weten? Geen probleem! Wij hebben de antwoorden voor je.

Aankomen in vet

In principe kom je aan in vet wanneer je te veel calorieën binnenkrijgt. Een mens heeft genoeg aan een bepaalde hoeveelheid calorieën. Zolang je exact genoeg eet, blijf je netjes op gewicht. Ga je er toch overheen? Dan slaat je lichaam die extra calorieën op als vet. Het moet immers ergens heen. Het maakt overigens niet uit of die calorieën die jij te veel eet vetten, eiwitten of koolhydraten zijn!

Aankomen in spier

Als jij bezig bent met een gezondere levensstijl kun je ook kiezen voor meer sporten. Dat kan door middel van cardio of krachttraining. Met krachttraining kun je je spieren trainen en worden deze groter. Dit gaat echter niet zo snel als het aankomen in vet. Voor sterkere en grotere spieren moet je constant blijven trainen en steeds meer van je spieren vragen om ze uit te dagen. Uiteindelijk kom je op deze manier aan meer spiermassa. Iets wat ook een handje kan helpen in het proces van een gezondere levensstijl.

in vet of spier aankomt
Bron: Pinterest

Zo weet je of je in vet of spier aankomt

In beide gevallen kom je dus aan in gewicht. Het kan dan ook verwarrend zijn dat het cijfer op de weegschaal niet per se doet wat jij wil dat het zou doen. Om die reden raden we je dan ook aan om niet te veel waarde te hechten aan het getal. Er zijn namelijk zo veel factoren die invloed hebben op dat getal. Je kunt na een tijd best merken aan je lichaam of jij aankomt in vet of spier. Als je veel sport en gezond eet, zal je vanzelf merken dat je wel degelijk aankomt in spier. Bijvoorbeeld doordat je spieren letterlijk groter en harder worden, je huid strakker wordt of je spieren zichtbaarder worden.

Vind jij het lastig om het te zien? Dat is niet gek! Vaak ben jij de laatste die progressie merkt, voelt én ziet! Het helpt om regelmatig foto’s te vergelijken! Dan zul je merken dat je wel degelijk verschil ziet.

Lees ook: Zó lang moet je cardio doen, volgens experts