Kom jij uit een langdurige relatie? Dan weet je als geen ander hoe het voelt. Je ex lief en jij hielden zoveel van elkaar, jullie smolten als het ware samen. Nu is het uit en of je het jouw beslissing was of die van hun, het doet ontzettend veel pijn. Je mist ze, maar je mist jezelf ook want wie ben je nou eigenlijk? Geloof me, je zit daar nog binnen. Zo vind jij jezelf terug na het beëindigen van een relatie.

Het word niet makkelijk, maar het is wel de moeite waard

Wanner je een relatie verbreekt ga je door verschillende fases. Je moet het vergelijken met het rouwen om een familielid die veel voor je heeft betekend. Dit proces kan je in 5 fases opbreken.

1. Ongeloof

Hoe jij deze fase ervaart ligt geheel aan jou. Sommige kunnen letterlijk niet geloven dat hun lief weg is en andere voelen nog niet wat er is gebeurt. Je moet het vergelijken met de stilte voor de storm.

2. Boosheid

In deze fase lijk jij je te realiseren dat het uit is, met alle gevolgen van dien. Over die collega waar jij je geen zorgen om hoefde te maken verzin jij de gekste verhalen in je hoofd en tegen je vrienden kan je het eigenlijk om niks anders te hebben. Je bent boos op je ex, op jezelf, op die vrouw die je afsneed en op het weer omdat het nu al drie dagen lang aan het regenen is. Dit is ook gelijk de fase waarin alles mis lijkt te gaan terwijl je ex in jouw ogen de beste tijd van hun leven heeft.

3. Verdriet

In deze fase realiseer jij écht dat het uit is. Je bent er kapot van. Maar je bent er stiekem ook klaar mee. Je bent hartstikke verdrietig maar vind ook langzaam de kracht weer om verder te gaan. Je weet dat er niks veranderd als je boos bent en je weet nu ook dat het niet het einde van de wereld is. Je bent wat liever voor jezelf dan eerst en durft zelfs misschien aanstalten te maken om je spullen bij je ex op te halen.

4. Realisatie

Op een dag is het anders: je staat op met een licht gevoel. Je zingt weer onder de douche of je kookt je lievelingsmaaltijd met plezier. Je gebroken hart begint te helen. Je bent niet meer boos op de wereld, zelfs als het regent, zelfs als iemand je afsnijd. (On)bewust realiseer jij je een hoop. Dat je echt niet voor altijd alleen gaat blijven, maar dat het ook geen probleem is om alleen te blijven. Je gaat beter voor jezelf zorgen en je hebt voor het eerst sinds een lange tijd het gevoel dat je echt aan het leven bent.

Je gaat beter voor jezelf zorgen en je hebt voor het eerst sinds een lange tijd het gevoel dat je echt aan het leven bent.

5. Acceptatie

In deze fase blik je soms terug op je break-up, maar dan als een leermoment. Je weet dat jij waarschijnlijk ook eigen anders aan had moeten pakken en daar ben je eerlijk over. Nee, je bent niet instantly gelukkig. Geluk is namelijk een stop en geen eindbestemming. Je weet nu wel dat geluk niet afhangt van jezelf of je ex lief, het gaat erom hoe je in het leven staat.

Ja, in dit hele proces waar je leert te leven met een verlies moet jij jezelf ook nog vinden. Jezelf vinden lijkt moeilijker dan het is, je vind jezelf terug in de kleinste dingen.

Jezelf vinden na het einde van een relatie

Jezelf vinden lijkt moeilijker dan het is, je vind jezelf terug in de kleinste dingen. Keken jij en je ex vaak samen naar Netflix? Dan kan het een dingetje zijn om bijvoorbeeld weer alleen een serie op te starten. Zo vind jij jezelf terug na een relatie.

1. Vergeef jezelf

Na een break-up ben je, zoals we eerder beschreven, boos op heel veel dingen. Ook op jezelf. Toch is het belangrijk om te onthouden dat het niet jouw schuld is, geen enkele relatie is perfect. Heb je tot het einde gevochten voor deze relatie? Wees dan trots op jezelf, je hield vast aan hetgeen waar je in geloofde. Zie dit als een leermomentje en neem mee wat je hebt geleerd in de rest van je leven.

2. Doe wat vaker dingen alleen

Wanneer je samen met iemand bent is er een ding waar jij je geen zorgen om hoeft te maken. Je hebt altijd een maatje om samen dingen mee te doen. In een relatie is het nou eenmaal hartstikke normaal om te denken als een team en wat minder te denken aan jezelf. Misschien ben je nog steeds boos en denk je aan wat hij zou moeten verdienen. Nu het uit is is het tijd om aan jezelf te denken, en genoeg tijd in jezelf te investeren. Maak bijvoorbeeld een soloreis of leer een nieuwe hobby.

3. Probeer er boven te staan

Ben je boos? Dan heb je logischerwijze een grote drang om wraak te nemen op je ex lief. Er kunnen namelijk nare dingen gebeuren wanneer het klaar is. Het kan zijn dat hij of zij veel sneller verder is gegaan dan jou, met alle gevolgen van dien. Je ex paradeert nu rond met iemand anders terwijl jij met de schade zit. Dat maakt een mens aardig boos, woedend zelfs. Maar laten we dit voorop stellen: als hij of zij zulk gedrag vertoont zegt dat meer over hun dan over jou. Je moet proberen om je er geen zorgen om te maken. Op het moment zelf lijkt het heerlijk om wraak te nemen, maar het gevoel zal minder worden. Je zult blij zijn dat je geen actie hebt ondernomen.

Laten we dit voorop stellen: als hij of zij zulk gedrag vertoont zegt dat meer over hun dan over jou.

4. Zoek naar de ‘jij’ voordat je aan de relatie begon

Wie was je voordat deze relatie begon? Wat vond je leuk? Maak een lijstje met 10 dingen die je deed voordat je in deze relatie stapte en doe ze dan ook! Je zal merken dat je door oude gewoontes op te pakken je een stukje van jezelf zal vinden die je verloren was.

5. Probeer je gevoelens van je af te schrijven

Het schrijven over je gevoelens heeft een hoop voordelen. Je zet dingen namelijk letterlijk en figuurlijk op een rijtje. Na een heftige tijd kan een dagboek of notitieboekje je beste vriend zijn. Je kan het namelijk alles vertellen, zonder dat het antwoord geeft. Probeer wat je schrijft af te wisselen van negatief naar positief. Schrijf je diepste gevoelens op maar ook waar je het meest dankbaar voor bent.

Tot slot

We snappen het, een break-up is geen pretje. Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je nooit over je ex lief heen zult komen is dit echt niet het geval. Het is nu tijd voor jezelf, je gevoelens en jouw leven.