Reizen is één van de mooiste manieren om de wereld te ontdekken en jezelf te verrijken. Je leert zo veel van andere culturen en met die frisse blik ga je ook anders naar je eigen leven kijken. Je gaat de kleine dingen meer waarderen en misschien nieuwe gewoontes en gebruiken toevoegen. Zit je er ook weleens aan te denken om alleen op reis te gaan, maar weet je niet goed waar je dan naartoe moet gaan? Dit zijn de beste bestemmingen voor jouw soloreis.

1. Japan

Japan is het ideale land om alleen naartoe te reizen. Het is zelfs ingesteld op soloreizigers.  Zo zijn er genoeg hostels of hotelkamers voor één persoon. Het is een erg veilig land, want het criminaliteitsgehalte ligt extreem laag. Ook is het volk zeer gastvrij, beleefd en beschaafd. Het openbaar vervoer van Japan is uitstekend geregeld. Het lijkt precies op dat van Nederland. De trein komt stipt op tijd en vertrekt ook geen minuut later. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je een aansluiting of overstap mist, want alles is tot in de puntjes geregeld.

Eigenlijk is Japan perfect voor een soloreis. De cultuur is er zo anders dan die van ons en er valt zo veel te bewonderen dat je je geen moment zult vervelen. Daarnaast stelt het je misschien gerust dat de Japanners zelf ook vaak in hun eentje een hapje gaan eten dus het zal niemand opvallen dat je daadwerkelijk solo bent. Het enige nadeel wat dit land heeft, is dat de Japanners over het algemeen niet heel goed Engels spreken. Het zal dus wat lastig worden om te communiceren, maar ook daar vind je wel een manier voor. Als laatst is Japan niet goedkoop. Je moet dus wel wat geld op zak hebben om hier een paar weken te kunnen rondreizen.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door @japan (@japan) op


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Tokyo – 東京 (@tokyo) op


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Tokyo – 東京 (@tokyo) op

2. Peru

Peru ligt in Zuid-Amerika en is één van de populairste bestemmingen voor backpackers. Gegarandeerd kom je dus veel jonge reislustige mensen tegen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Doordat Peru zo’n druk bezocht land is door vele mensen die het dagelijkse leven uit Nederland even ontvluchten, ben je niet alleen. Het is er erg veilig en je kan bijvoorbeeld samen verder reizen met de mensen die je ontmoet in hostels of in cafés. Het land is absoluut vrouwvriendelijk en je kan er als vrouw dus zeker met een gerust hart alleen naartoe reizen. Wel moet je natuurlijk opletten naar welke delen van het land je precies heen reist. Zo is Peru een vrij ruig land, dus een bergbeklimming in je eentje wordt natuurlijk afgeraden. Je kunt Peru het beste bezoeken als het daar winter is. Dat is gedurende de maanden juni tot en met september. Het regent in deze periode nauwelijks en de temperatuur ligt boven de twintig graden.

Een voordeel is dat het land heel erg goedkoop is. Wel is het langs de kust ‘duurder’, dan in het binnenland, maar dat is voor onze begrippen alsnog betaalbaar. Het openbaar vervoer is prima (natuurlijk niet zo nauwkeurig als dat van Japan) en zeker een goede optie om mee rond te reizen. Wil je een een keer de taxi nemen? Dan wordt aangeraden om een Uber te bestellen in plaats van een lokale taxi. Je kan beter het zekere voor het onzekere nemen. Met soloreizen is het namelijk belangrijk om altijd je gevoel te volgen en te gaan voor de veilige optie. Zoek de onveiligheid en onheilspellende situatie vooral niet op.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door @Lima (@lima) op


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door CUSCO SUPER ✈ Perú | 🇵🇪 (@cuscosuper) op


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door TRAVEL COUPLE🌴Clayton&Janelle🌸 (@bonnieclydeworldwide) op

3. Singapore

Singapore: misschien wel de meest veilige metropool van de wereld en het land met de op één na grootste haven ter wereld. Een wereldstad dus. Singapore is een moderne stad met gigantische wolkenkrabbers. De stad is erg schoon en groen én de bevolking spreekt er goed Engels. Eigenlijk heeft Singapore alleen maar voordelen voor een perfecte soloreis. Singapore is goed te bereiken. Vanaf Amsterdam vlieg je er binnen acht uurtjes heen. Je hoeft niet over te stappen dus dat scheelt enorm voor als je alleen bent. Stress is dus niet nodig.

Naast het moderne aspect dat de stad te bieden heeft, zijn er ook veel historische gebouwen en plekken te bezoeken. Zo zijn er prachtige eeuwenoude tempels die je zeker niet moet overslaan. Ook is er veel natuur in de stad. Bezoek bijvoorbeeld de botanische tuinen. Nog een voordeel aan Singapore is dat het er helemaal niet duur is. Het openbaar vervoer en zelfs de taxi’s zijn heel erg betaalbaar. Het enige wat je wel in je achterhoofd moet houden, is dat de regels in Singapore erg strikt zijn. Zo krijg je bijvoorbeeld een fikse boete als je je afval op de straat gooit. Dit moet je absoluut niet afschrikken en weerhouden om deze miljoenenstad te bezoeken, maar onthoud het gewoon. Zo voorkom je eventuele vervelende situaties.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Luxury~Travel~Media (@luxveller) op


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door 🎐🇳 🇮 🇸 🇭 (@foolish_lin) op


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Alejandro Ramirez (@alxpio) op

4. Portugal

Ben je niet zo’n enorme fan van het verre reizen en hoeft voor jou de reis helemaal niet naar de andere kant van de wereld? Dan kan je voor een uitstekende soloreis ook naar Portugal gaan. Dit prachtige land is op nog geen 3 uur vliegafstand van Nederland. Misschien ben je wel van plan om over een aantal jaren een grote soloreis te maken, wél naar de andere kant van de wereld, dan is Portugal een ideaal land om alvast te oefenen. Het is namelijk in het begin altijd even spannend als je er helemaal alleen op uit gaat. Portugal is een westers land, waardoor het jouw westerse gebruiken kent. Er wordt over het algemeen redelijk Engels gesproken dus ook dat moet voor geen problemen zorgen.

De grote steden, en met name de hoofdstad Lissabon, is een ideale plek om je reis te starten. Er zijn namelijk veel mensen en de stad is gericht op toeristen. Lissabon is erg populair dus je zal er niet de enige zijn. Dat is een fijn idee voor als je wel alleen op reis bent. Zo weet je namelijk zeker dat je mensen tegen zult komen en dat je er nieuwe connecties kan maken. Wie weet kom je wel iemand tegen die een paar dagen met je mee verder reist naar een volgende stad. Het openbaar vervoer in Portugal is heel goed geregeld. Door het hele land is een goede infrastructuur aangelegd en de verbindingen zijn ook goed. Zo kan je op je gemak het hele land ontdekken.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Porto ✦ Oporto ✦ SUPER PORTO (@super_porto_) op


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door LISBOA – Let’s take a ride (@lisboaride) op


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door IG ⊕ ALGARVE ® (@ig_algarve_) op

5. Australië

Australië ligt ontzettend ver weg van Nederland. Je bent minimaal twintig uur onderweg met het vliegtuig en daar komt waarschijnlijk nog wel een overstap (of twee) bij. Dit is misschien even spannend, omdat je écht naar de andere kant van de wereld afreist. Het is het absoluut waard, want je soloreis door Australië maken is echt perfect. Allereerst spreken ze natuurlijk uitstekend Engels, dus taalbarrières ga je gelukkig niet tegenkomen. Daarnaast gaan er jaarlijks ontzettend veel mensen naar dit land toe. Het is één van de populairste bestemmingen voor backpackers. Vaak kom je andere lotgenoten tegen en reis je samen verder. Ook is liften een hele goede optie om het land door te crossen. Vaak huren backpackers namelijk een auto en nemen ze andere lifters mee. Je trekt veel met elkaar op dus je bent op elkaar aangewezen. Dit zorgt dat je een hele hechte band met die mensen gaat krijgen en je snel welkom en thuis zal voelen.

Australië is ontzettend groot dus je moet wel wat tijd vrij maken om het hele land te bezichtigen. Je zou het natuurlijk wel kunnen opdelen. Dan heb je meteen een reden om over een aantal jaren nog eens terug te komen. Zo kan je jezelf alleen al maanden vermaken langs de oostkust. Naast een rondreis met de auto kan je ook een hop-on-hop-off bus nemen. Je reist hiermee met een gids en een klein groepje reizigers. Zo heb je zekerheid dat je niet alleen bent en word je ook nog eens rondgeleid langs de mooiste plekken. Ook het openbaar vervoer is erg aan te raden. Voor de grotere afstanden zou je een binnenlandse vlucht kunnen nemen. Hier geldt wel: hoe kleiner de luchthaven, hoe duurder je vliegticket.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Gold Coast Travel Magazine (@scoutmagazinegc) op


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Sydney, Australia (@sydney) op


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door LOST | AUSTRALIA | ROAD TRIPS (@los_travel) op