Één dag voor vertrek was het zover: ik kreeg last van mijn eerste portie vliegangst. Wat het triggerde weet ik niet. Was het het feit dat ik de reis nu écht niet meer kon annuleren? Mijn vliegangst gaf mij zo’n zwaar gevoel dat ik even dacht dat er een vliegtuig op mijn schouders rustte. (Hoog) tijd om van mijn manieren te vinden om me rust te geven en om van de vliegangst af te komen (zover dat kan).

Woman tourist passenger getting in to airplane at airport, walking from the terminal to the plane.

Vliegangst, ook wel aviophobia genoemd, komt nog steeds heel veel voor bij Nederlanders. Waarom? Dat verschilt. Sommige zijn niet zo gek op het idee dat ze de komende paar uur afhankelijk zijn van een vliegtuig en een (vaak) onbekende piloot. Bij mij was het vooral onwetendheid. Ik heb (expres) niet gevlogen sinds ik 9 jaar was. Sinds die tijd is er voor mijn gevoel een hoop veranderd. Vooral vliegongelukken en vliegschaamte hebben mijn mening over vliegen compleet veranderd. En toch ga ik weer op vakantie, binnen Europa, dat wel. Een korte stedentrip weliswaar, maar genoeg actie voor mij om weer te wennen aan het idee dat ik vroeg of laat toch ooit zou moeten vliegen.

Lang dacht ik dat het oké was om bang te zijn voor bepaalde dingen, maar onnodige stress is nooit goed. Vooral niet voor een vakantie. “Kom op”, spreek ik mezelf toe. “De kans dat je crasht is maar 1 op de 11.000.000”. En dat helpt, ik begon door te hebben dat hoe meer ik over mijn reis en vliegtuigen te weten kom, hoe minder bang ik ben. Dus, hier voor jou én mij:

5 x manieren om je vlucht een stuk aangenamer te maken

Bereid je voor en kom op tijd

Ik ben niet altijd op tijd, en dat is oké. Als je net zoals ik last hebt van vliegangst is het de dag van vertrek geen goed idee om te laat te komen. Zorg dat je alles op orde hebt voordat je aan je reis begint, vooral als je in de nacht vliegt. Het feit dat je lekker rustig aan kan doen brengt (alsof ik het zelf verzin) rust.

Let op je ademhaling

Tijdens mijn examens op de middelbare school had ik last van faalangst. Een van de dingen waar ik en mijn vertrouwenspersoon gelijk mee aan de slag gingen was mijn ademhaling. Destijds wist ik niet hoe belangrijk je ademhaling was, vooral bij situaties die als stressvol ervaren worden. Probeer via je buik te ademen en ontspan je lichaam als je uitademt.

Kies voor thee in plaats van koffie

Misschien ligt het aan mij, maar thee brengt mij echt tot rust! Cafeïne, het goedje waar koffie bekend om staat helpt wat minder… Toch zijn we (misschien door de vele koffietentjes op stations en vliegvelden) eerder geneigd om koffie voor een reis te drinken. Probeer wat gember- of groene thee en drink het rustig op.

Zorg voor afleiding

Beetje voor de hand liggend maar wel belangrijk: zorg voor afleiding. Neem minstens 2 dingen mee waarmee jij je goed kan vermaken. Dit kan in de vorm van een Netflix serie zijn die je hebt gedownload (heb je ons artikel over Élite al gelezen?) of je neemt een leuk boek mee.

Waar doe je het voor?

Was het altijd al je droom om voor een week of twee naar Curaçao te verdwijnen? Of zoek je wat familie op in Amerika? Waarschijnlijk reis je niet voor niks. Hou in je hoofd waarom je aan het reizen bent en je zal je in ieder geval een stuk beter voelen als je aankomt. Wees trots op jezelf, nadat het vliegtuig is geland op de bestemming kan je weer een van je angsten afvinken. You did it! Nu hoef je alleen nog terug.

Heb ik je overtuigd en boek je het liefst nu een reis om alleen maar even in de lucht te zweven? Dit zijn de beste zonvakantie bestemmingen in oktober.