We hebben er bijna allemaal last van: belangst. We laten dan ook liever onze telefoon 10 keer afgaan dan dat we hem opnemen. Maar iets wat nóg erger is dan een telefoontje plegen is een voicemail inspreken. Dit is waarom een voicemail inspreken verschrikkelijk is.

Je bent niet de enige die nog liever een marathon rent op stiletto’s dan een voicemail inspreekt. Nottingham Trent University deed onderzoek naar voicemails en telefoontjes in het algemeen. Zo bleek uit onderzoek dat 85 procent van Gen Z telefoontjes helemaal niet meer belangrijk vindt, en 75 procent van de millennials telefoontjes waar mogelijk helemaal vermijdt. En hoe zit het dan met de voicemails? Daar moet eigenlijk niemand wat van hebben..

Waarom het inspreken van een voicemail verschrikkelijk is

Aan Metro UK legt conflictcoach Emma Jenkings uit dat een voicemail achterlaten voor iedereen moeilijk is. Dus niet alleen voor mensen die verlegen zijn. Emma zegt het volgende: “Wanneer je iemand opbelt, verwacht je dat de andere persoon opneemt voordat je het doel van het telefoontje uit hoeft te leggen. Je krijgt geen ‘opwarming’ en je moet je ineens gaan haasten met een korte samenvatting van het gesprek.” Het verrassingselement dat we op dat moment ervaren is ongemakkelijk. Ondanks dat er geen tijdslimiet vast zit aan een voicemail, wil je het ook niet te lang maken.

Oudere generaties bellen liever

Het onderzoek heeft ook aangetoond dat oudere generaties een stuk liever bellen dan jongvolwassenen. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat jongeren zelf willen bepalen wanneer ze antwoorden. Eigenlijk een beetje hard to get dus. Het is gewoon een beetje gek; we durven nog geen voicemail in te spreken maar spammen elkaar dagelijks met spraakmemo’s.

Lees ook: Science says: mensen die voicememo’s sturen zijn irritant