Even snel je beste vriendin updaten na afloop van een date of vertellen hoe je sollicitatiegesprek van gisteren is verlopen: we doen het graag in de vorm van een voicememo. Het scheelt je behoorlijk wat typewerk, kost minder tijd dan bellen en je boodschap komt duidelijker over. Helaas word deze functie niet door iedereen gewaardeerd. Sterker nog: uit onderzoek is gebleken dat mensen die voicememo’s sturen vrij irritant zijn. Oeps! 

Schermafbeelding 2021-06-14 om 15.57.38

Voicemail

Bellen is old school en spraakmemo’s zijn helemaal in! Met name bij millennials is deze functie helemaal hot and happening. Diverse onderzoeken tonen aan dat millennials het niet zo nauw nemen met een belletje plegen. Waarom? De angst voor voicemails. Klinkt raar, maar na deze uitleg snap je het helemaal!

Als je iemand probeert te bellen en diegene neemt niet op, eindig je automatisch bij de voicemail. Super irritant natuurlijk als je net even je hart wil luchten. Maar ook voor de ontvanger is het vervelend om minutenlang naar iemand luisteren zonder snel een reactie te kunnen geven. Voicememo’s kun je daarom ook het beste zien als de moderne versie van voicemails. Deze functie is echter onwijs makkelijk gemaakt, waardoor je sneller bent geneigd om meerdere spraakmemo’s te sturen. Onderzoek wijst uit: dit is voor anderen net zo irritant is als een voicemail.

What to do

Als je toch je verhaal wil doen zonder dat iemand zich daar aan irriteert, zijn er een aantal dingetjes waar je rekening mee kunt houden. Vraag jezelf af waar die persoon op dat moment is en of diegene het bericht daar wel kan luisteren. Probeer ook alleen spraakmemo’s te sturen die goed te verstaan zijn. Zorg er dus voor dat je niet in de wind staat! Als de ontvanger van je memo jou alleen maar tekstberichten stuurt, dan kun je dat ook maar beter terugsturen. Op deze manier ben je dus net even iets minder irritant.

Lees ook: Heb jij ook die bekende angst om te bellen? Zo kom je er vanaf!