Pasta, we can’t live without. In pasta zit sowieso een hoeveelheid calorieën, alleen wordt de volkorenpasta vaak als de gezondere variant gezien. Hoewel de structuur vaak wat anders is, is het dus de vraag of volkoren pasta echt gezonder is. Kunnen we beter volkorenpasta eten dan normale pasta?

Verschil in tarwe

De authentieke pasta uit Italië wordt gemaakt met durum tarwe, maar in Nederland is dat anders. Hier wordt het namelijk gemaakt met witmeel. De vliesjes van de tarwe worden er dan afgehaald. Bij volkorenpasta is dat niet zo, daar wordt de hele graankorrel gebruikt – vandaar de donkere kleur. De vitaminen en mineralen blijven hierdoor intact, daardoor is volkorenpasta dus gezonder.

Betere koolhydraten

Wel eens gehoord van complexe koolhydraten? Het klinkt niet zo positief, maar dat is het wel: omdat je lichaam de koolhydraten van volkoren minder goed afbreken, moet het lichaam harder werken. Er wordt dus meer energie gebruikt. Hierdoor heb je ook nog eens minder snel een hongergevoel omdat je dus meerdere energie boosten hebt.

Calorieën

Ben je toch meer van de witte pasta? Don’t worry. Het verschil in calorieën is er wel, maar is niet overweldigend. In 100 gram witte pasta zitten 142 calorieën, en in 100 gram volkorenpasta zitten 131 calorieën. Wil je afvallen maar toch nog pasta blijven eten? Dan adviseren de meeste diëtisten om toch volkorenpasta te eten, aangezien je hierdoor langer een verzadigd gevoel hebt. Ook is het belangrijk om hier veel groentes aan toe te voegen. 

Al met al is pasta volgens diëtisten dus niet ongezond, alleen een te grote hoeveelheid is minder goed voor je. Misschien toch maar wat recepten met volkorenpasta uitproberen! 

Lees ook: Alles wat influencer Nina Warink eet op een dag