Huilen, we doen het allemaal wel eens. Of je nou huilt van geluk of van verdriet, iedereen laat wel eens een traantje. Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat er van alles gebeurt in jouw lichaam en brein terwijl de tranen van de wangen rollen. Huilen kan zelfs goed zijn voor je gezondheid, en dit is waarom.

lichaam huilen FEM FEM

Stress

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat je je een stuk kalmer voelt als je een goede emotionele huilbui hebt gehad. Dit komt doordat je letterlijk stress hormonen uit je lichaam verbant tijdens het huilen. Hierdoor voel jij je na je huilbui opgelucht en kalmer dan voor je begon met huilen. Je stress en frustratie eruit huilen is dus helemaal niet erg en is eigenlijk heel goed voor je. Wat opvalt is dat dit effect alleen ontstaat als je huilt omdat je verdrietig of gestrest bent. Dus tranen van geluk geven helaas niet hetzelfde effect.

Genezen

Huilen is een hele gezonde manier om met jouw emoties om te gaan, en vervolgens pijn te genezen. Huilen is voor ons lichaam de manier om om te gaan met heftige emoties. Door te huilen voorkom je dat nare emoties opbouwen in je hoofd en lichaam. We weten allemaal wel hoe vreselijk het voelt om je emoties te lang binnen te houden en uiteindelijk te ontploffen. Dus als je moet huilen, laat het eruit, je helpt je toekomstige zelf er alleen maar mee.

Hormonen

We weten nu dat stresshormonen ons lichaam verlaten als je huilt. Maar terwijl dat gebeurt, komen er goede hormonen bij, waardoor je je beter gaat voelen. Een van de hormonen die vrijkomen tijdens het huilen is oxytocine, ofwel het liefdeshormoon, wat je helpt om connecties te maken met anderen. Daarnaast komt er ook endorfine vrij. Dit is een natuurlijke pijnstiller die jouw lichaam aanmaakt en dat kost best veel energie. Dit is ook de reden waarom je je uitgeput voelt na een goede huilbui.

Banden versterken

We voelen ons niet snel comfortabel om bij anderen uit te huilen, toch is dit erg goed voor jou en jullie band. Bij iemand of zelfs samen huilen kan de band tussen twee mensen enorm versterken en het brengt ons dichter bij elkaar. Ook werkt huilen als een non-verbale manier om te communiceren. Dit doen we natuurlijk al vanaf het moment dat we op de wereld zijn, maar we doen het dus nog steeds. Huilen helpt ons al sinds de oertijd met communiceren dat we hulp nodig hebben, banden te vormen en natuurlijk om te laten weten dat we verdrietig of blij zijn.

Dus de volgende keer dat jij een traantje moet laten tijdens het kijken van een verdrietige film, gooi het eruit, het heeft alleen maar voordelen!