Ben jij altijd iemand die met tissues op de bank zit omdat je elke keer weer moet je huilen als je een zielige film aan het kijken bent? Het lukt je nóóit om het droog te houden als je films zoals PS. I Love You kijkt of klassiekers van Disney. Maar waarom nou eigenlijk?

huilen films FEM FEM

Je hebt een filmavond met je vriendinnen ingepland en toch zit je er weer, de tranen stromen over je wangen heen want de film heeft een happy end, of er was weer een tragische dood van een van de personages. Wat het ook was, het lukt je vrijwel nooit om níet te huilen terwijl je heus wel weet dat de personages niet écht bestaan. De reden dat jij het nooit droog kan houden heeft allemaal te maken met het stofje oxytocine.

Oxytocine

Amerikaanse neuro-econoom Paul Zak deed een aantal onderzoeken voor Psychology Today om te ontdekken hoe het precies zit. Oxytocine is een stofje wat ervoor zorgt dat jij je zorgen gaat maken om andere mensen; of je ze nou kent of als het vreemde zijn (zo ook dus personages uit films). Het stofje gaat ervoor zorgen dat jij meer empathie krijgt, maar hoe meer empathie, hoe groter de kans dat jij gaat huilen.

Voor éénvan de onderzoeken had Paul deelnemers verdeeld over één film maar dan twee verschillende scenes. Zo keek één groep naar een scene waarin een vader het met zijn zoon over hersenkanker heeft en de andere groep naar een scene van de vader met zijn zoon in de dierentuin. De groep die de emotionele scene kregen te zien hadden na afloop 47% meer oxytocine in hun bloed waardoor hun empathie niveau was gestegen en ze sneller gingen huilen. Dit was een stuk minder bij de tweede groep.

Dus voor iedereen die het nóóit droog kan houden, je maakt gewoon net even dat beetje meer oxytocine aan. Zie het als iets positiefs, je hebt meer empathie en dat is een mooie karaktertrek.