Wellicht heb je nu een baan waarover je twijfelt of heb je geen enkel idee welke richting je op wilt met je carrière. Dat is heel normaal. We hebben allemaal weleens onze twijfels. Om je een handje te helpen hebben wij vijf vragen genoteerd die jij jezelf kunt stellen bij het maken van een carrièrekeuze.

Beautiful elegant woman texting on the phone

1. Als alles hetzelfde bleef, zou dat goed zijn?

Als iemand zou zeggen dat je over een jaar nog steeds dezelfde positie zou hebben als nu, hoe zou jij je daar dan bij voelen? Als dit je teleurstelt, weet je in ieder geval dat je vooruit moet. Probeer te bedenken waar jij jezelf dan zou willen zien en werk hier naartoe.

2. Wat vind je het engste aan verder gaan?

Jenny Blake, bedrijfs- en carrierecoach, heeft de beslissing gemaakt om haar baan als strategist bij Google te verlaten om iets voor zichzelf te kunnen beginnen. Het is natuurlijk beangstigend om deze beslissing te maken, maar als je het nooit probeert, zul je daar spijt van krijgen. En zelfs als je faalt, leer je daar weer van. Dus als jij graag verder wil gaan en je huidige baan achter je wil laten, is dat een kans die je met beide handen moet aangrijpen. Uiteindelijk zul je er namelijk echt wel komen, zolang je maar hard werkt.

3. Is het echt jouw carrière die je zou moeten veranderen?

Het is makkelijk om vervelende gevoelens op je werk af te schuiven, maar vraag jezelf af of jouw baan het werkelijke probleem is. Ga na waar jouw ontevreden gevoel vandaan komt en zoek naar de bron. Zodra je de factoren hebt gevonden die je negatief beïnvloeden, ga jij je huidige carrière misschien meer waarderen.

4. Ben je bereid om inspanningen te doen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een nieuwe carrière richting te kiezen, maar daar zul je dan wel hard voor moeten werken. Het is belangrijk om voldoende inspanningen te doen en om meer te leren over het vakgebied. Probeer bijvoorbeeld freelance werk te doen of volg een opfriscursus om de nodige dingen te leren.

5. Wat is je primaire motivator?

Vraag jezelf als laatste af wat jou echt motiveert. Is financiële zekerheid je drijvende kracht of ben je meer gericht op de mogelijkheid om voortdurend te leren en te groeien of misschien een verschil te maken? Zodra je hebt vastgesteld wat je wilt, onderneem dan kleine acties om er te komen.

Toe aan een carrière switch? Hier lees je waarom je daar niet bang voor hoeft te zijn.