Een goed sollicitatiegesprek begint bij de voorbereiding. Je bent natuurlijk erg blij dat je op gesprek mag komen, maar hoe zorg je er nou voor dat je daar niet met een mond vol tanden staat? En je dus ook niet vergeet om zelf vragen te stellen aan de werkgever terwijl je  ongetwijfeld vragen krijgt van hem. Wij leggen jullie uit welke vragen jij absoluut moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek…

Sollicitatie FEMFEM

Een sollicitatiegesprek

Wanneer het gesprek is afgelopen en de werkgever vraagt je of alles duidelijk is, is het jouw beurt om vragen te stellen. Grijp daarom die kans, omdat jij er dan misschien ook achter kan komen of dit wel jouw match is. Je moet er uiteindelijk achterkomen of dit wel een plek is waar je straks met plezier naartoe gaat. Ook moet je kijken of het wel aan jouw eisen voldoet en of je je doelen hier kunt bereiken.

Let erop dat je tijdens het gesprek natuurlijk alleen vragen stelt waarop je nog geen antwoord op hebt gekregen. Als je namelijk vragen gaat stellen waar het antwoord ook op de site staat, kom je niet echt voorbereid over. En dat kan nog weleens een slechte indruk maken.

Welke vragen moet ik stellen?

Nu vraag je je vast af welke vragen je dan nou moet stellen tijdens zo’n sollicitatiegesprek. Je kunt vragen stellen over je functie, taken, verantwoordelijkheden, maar ook over het bedrijf zelf. Stel vragen over de afdeling waar je straks eventueel komt werken, maar denk ook aan doorgroeimogelijkheden. Bewaar alleen wel de vragen over loon aan het einde van het gesprek.

Deze vragen kun je tijdens je sollicitatie stellen:

  • Hoe zien mijn werkzaamheden er straks uit?
  • Wat wordt er van mij verwacht de eerste maanden?
  • Hoe zien mijn targets (doelen) er straks uit? En als ik mijn targets niet haal, wat zijn dan de gevolgen?
  • Ga ik met mensen samenwerken? Zo ja, kun je wat vertellen over de mensen met wie ik straks het meest zal gaan samenwerken?
  • Hoe ziet een gemiddelde werkweek eruit?
  • Wat worden mijn werktijden of zijn er gebruikelijke werktijden?
  • Wat wil het bedrijf het komende jaar bereiken? Wat is hun doel?
  • Wat zijn de toekomstplannen van het bedrijf?
  • Krijg ik trainingen voordat ik begin met werken? Of word ik ingewerkt?
  • Zijn er doorgroeimogelijkheden in het bedrijf?

Heb jij nog interessante vragen achter de hand? Bewaar die dan juist voor aan het einde van het gesprek, dan laat jij een goede laatste indruk achter.

Twijfel jij over wat je moet aantrekken tijdens jouw sollicitatie? Ook daar helpen we je graag bij.