Het belang van het hebben van vriendschappen hoeven wij uiteraard niet uit te leggen. Je vrienden zijn de mensen in je leven die je supporten door dik en dun, die altijd klaar voor je staan wanneer het nodig is en de mensen waar je de meeste lol mee kunt hebben. Een leven zonder is haast niet voor te stellen maar nu is het ook nog eens bewezen dat het hebben van vrouwelijke vriendschappen van intens belang zijn als het aankomt op je geestelijke gezondheid.

vrouwelijke vriendschappen gezond FEM FEM

1. Inlevingsvermogen

Wij hebben het vermogen om de gevoelens van anderen aan te voelen. Vrouwen kennen de belangen, de wensen en de behoeftes van hun vriendinnen als geen ander en kunnen zich vaak goed inleven in bepaalde situaties. Dus stel jij hebt irritaties op werk of iets in je relatie; je vriendinnen kunnen er rationeel maar met empathie naar kijken want vrouwen snappen elkaar nou eenmaal beter dan mannen. Psycholoog Breanna Jayne Sada geeft aan: “Alhoewel we biologisch veel op elkaar lijken, gaan mannen en vrouwen anders om met situaties. Zonder te veel te generaliseren hebben vrouwen toch vaker verzorgende kwaliteiten en kunnen empathisch en begripvol zijn wanneer jij het het meest nodig hebt.”

2. Vrouwelijke vriendinnen zorgen voor een frisse blik

Zelfs al heb je liefde en support an je partner, een vriendin zorgt voor een ander perspectief en een frisse blik wanneer je het nodig hebt,” geeft Breanna aan. “Als buitenstaander geeft jouw vriendin eerlijk advies, soms wil je het misschien niet horen, maar wat juist wel voor positieve beslissingen zal leiden. Ook zijn vrouwelijke vriendinnen goed voor jouw eigenwaarde. Een vriendin zal je nooit fat-shamen, ze zal altijd zorgen dat jij leert te houden van jezelf, dat jij die ene promotie ook echt verdient en waarom jouw partner je beter zou moeten behandelen.

3. Vriendinnen kennen je beter

Zelfs als het heftig overkomt zijn jouw vriendinnen altijd eerlijk tegen je. Je vriendinnen luisteren naar jouw ideeën en opinies en zullen altijd eerlijk vertellen wat zij er zelf van vinden. Uit recent onderzoek is zelfs bewezen dan onze vriendinnen ons beter kennen dan onze eigen partners. Daarom weten ze altijd wanneer je iemand nodig hebt om tegen te praten, een schouder om op te huilen of juist een avondje uit om te dansen.

4. Hoe ouder, hoe beter

Breanna vergelijkt goede vriendinnen met rode wijn: ze worden alleen maar beter naarmate het ouder wordt. Breanna vertelt: “Uit recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde vriendschap 16 jaar duurt wat dus zes jaar langer is dan de gemiddelde relatie. Vriendinnen dagen ons uit om nieuwe dingen uit te proberen, ze zijn een soort mentor voor ons in onze carrières en duwen ons de juiste kant op om uit te blinken in alles wat we doen in het leven.”

Kortom, de vrouwen in onze levens zijn belangrijk dus koester je vriendschappen en regel gelijk een weekendje weg.