Het is weer zover… jij en je manneke hebben weer eens ruzie gekregen en drie keer raden wie er ineens moet huilen? Tja, jij. Helemaal niet erg natuurlijk, maar iets valt op: zodra jij in tranen uitbarst, lijkt er iets te veranderen in het gedrag van je kerel. Het is sowieso al een apart geval denk je dan, maar volgens onderzoek hebben jouw tranen écht een bepaald effect op mannen.

vrouwentranen effect mannen
Bron: Cry Baby

Dit effect hebben vrouwentranen op mannen

Het is weer zo’n dag dat jij en je partner tegen elkaar aan het kibbelen zijn. Misschien heeft je mannelijke partner wel weer eens iets niet gedaan, terwijl je er duidelijk om vroeg. Of misschien heeft hij zelfs je gevoelens gekwetst en ben je nu erg verdrietig. Waar het ook om gaat: de tranen stromen al over de wangen. Nu blijkt er volgens onderzoek dat vrouwentranen een bepaald effect hebben op mannen. Oh? We praten je natuurlijk even bij.

Houd kerels een potje vrouwentranen onder de neus en ze vertonen een stuk minder agressie, blijkt uit research van het Weizmann Institute of Science. Het klinkt misschien een beetje gek, maar bij knaagdieren was dit fenomeen al vastgesteld. Wanneer deze dieren namelijk de tranen van het vrouwtje ruiken, zal de agressie bij mannetjes tegengaan. Wat blijkt? Ook bij mensen lijkt het zo te werken!

Ruiken aan vrouwentranen

Je leest het goed: het lijkt erop dat de tranen van vrouwen stoffen bevatten die agressie bij mannen tempert. Dit wijst er als het ware op, dat er een verband is tussen tranen, hersenactiviteit en agressief gedrag bij mensen. “We hebben aangetoond dat tranen de geurreceptoren activeren en de hersencircuits die met agressie samenhangen veranderen, wat leidt tot een aanzienlijke vermindering van agressief gedrag”, legt onderzoeker Noam Sobel uit.

“De resultaten laten zien dat tranen een soort chemische bescherming bieden tegen agressie. Dit effect komt dus zowel bij knaagdieren als bij mensen voor – en mogelijk ook bij andere zoogdieren.”

Het onderzoek

Wat misschien nog wel interessanter is, is het onderzoek. Want ja, hoe kom je er nu achter of zoogdieren en mannen hierin hetzelfde functioneren? Voor dit onderzoek verzamelde het team een groep mannen om deel te nemen aan een tweepersoonsspel. Het spel was zo opgezet, dat het agressieve reacties tegenover de andere speler zou uitlokken, waarvan de mannen dachten dat deze vals speelde. Kregen de mannen de gelegenheid, konden ze wraak nemen op de andere speler door hen geld te laten verliezen.

Tijdens het spelen, roken de mannen ofwel aan de tranen van vrouwen óf aan een zoutoplossing. De mannen waren niet op de hoogte van wat ze aan het opsnuiven waren en konden geen onderscheid maken tussen de twee. Het onderzoek is opmerkelijk: want zo bleek dat 40% van de mannen minder agressief en wraakzuchtig werden bij het ruiken van vrouwentranen. Ha! Weet je ook weer voor de volgende keer. Lekker huilen, wil je dat je partner minder boos doet.