Heb jij je altijd al afgevraagd waarom jij het einde van de film niet haalt terwijl jouw vriend dit zonder zorgen uit kan zitten? Dat is best te verklaren volgens onderzoek. Vrouwenbreinen werken harder en hebben dus een stuk meer slaap nodig om te herstellen én om te kunnen blijven communiceren. Wij leggen je uit wat er onderzocht is én wat dit betekent voor ons.

vrouw meer slaap

Eindelijk bewezen

Wij vrouwen wisten dit natuurlijk al langer dan vandaag. Hoe kan het anders dat vrouwen altijd eerder moe zijn en meer slaap nodig hebben? Juist, dat moet wel aan ons denkvermogen liggen. Gelukkig hoeven er vanaf nu geen discussie meer over te voeren. Buiten het feit dat we het zelf goed kunnen ervaren, is het namelijk ook gewoon bewezen. Vrouwenbreinen werken harder dan die van mannen en als gevolg hebben we een stuk meer slaap nodig.

Vrouwen hebben meer behoefte aan slaap

Over het algemeen hebben vrouwen dus meer behoefte aan slaap. Dit vermoeden was er al langer, maar nu blijkt het dus uit onderzoek te komen. Onderzoekers deden grootschalig een onderzoek bij maar liefst 1000 jongeren. Er werd gekeken naar hersenactiviteit- en ontwikkeling. Wat bleek? Mannen hebben een beter ruimtelijk inzicht en hun motoriek is wat beter.

Maar dat was niet het enige wat eruit kwam. Ook vrouwen blijken op een aantal vlakken beter te zijn dan het andere geslacht. Zo hebben wij vrouwen meer sociale cognitieve vaardigheden en hebben wij een véél beter geheugen. Ook zijn wij helden in snel en effectief communiceren, verbinden onze hersenhelften beter en kunnen we onwijs goed multitasken. Uiteindelijk hebben wij vrouwen dus gewoon een hogere hersenactiviteit. En dat vergt nogal wat extra slaap.

Extra lang slapen

Het is dus zeker wel nodig dat we wat extra slaap pakken en dat blijkt nu ook uit onderzoek. We hebben namelijk gewoon net wat meer tijd nodig om te herstellen van al het werk dat verzet wordt door onze hersenen. Het komt uit op zo’n twintig minuten extra slaap per nacht! Volgende keer mag jij je dus gewoon nog even omdraaien als de wekker gaat. Je hebt het nodig om de dag door te komen.

Lees ook: Wow! Dit effect heeft wandelen op je hersenen