Het wordt weer mooier weer! En dat betekent: wandelen. Er zijn genoeg redenen om te gaan wandelen, misschien wil je gewoon even in de buitenlucht zijn, in beweging blijven of zit zit de wandeling vast in je dagelijkse routine? Eén ding is zeker: van wandelen word je vrolijker. Of je het nou een lawa noemt of gewoon een (lange) wandeling: wandelen is goed voor je en wij vertellen je waarom.

@Pinterest
@Pinterest

Positief effect op je hersenen

Wandelen heeft heel veel voordelen, fysiek én mentaal volgens hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Schreder. Dit komt doordat wandelen ervoor zorgt dat je hart beter gaat werken, hierdoor wordt er meer bloed naar je hersenen gepompt. In dit bloed zitten veel voedingsstoffen die essentieel zijn voor je brein. Ze zorgen ervoor dat alle belangrijke informatie van de ene hersencel naar de andere hersencel kan worden overgebracht. Ook heeft een wandeling mentale voordelen: het vermindert somberheid, stimuleert creativiteit en geeft een boost aan je focus. Als je wandelt activeer je delen van je brein die remmend werken op het gebied van negativiteit en stress. Hierdoor kun je je emoties een stuk beter controleren.

Half uurtje wandelen per dag

Om dit effect te bereiken moet je minstens een half uur aan een stuk door lopen. Ga dus niet voor 2x een kwartiertje. Dit komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om op gang te komen. Heb je geen tijd voor een half uurtje? Ga dan toch wandelen, het effect is weliswaar minder groot, maar is altijd nog beter dan stilzitten. Als je gaat wandelen, ga dan wanneer er daglicht is. Daglicht zorgt voor meer aanmaak van melatonine, wat zorgt voor minder negatieve emoties. Daarnaast kun je ook het beste echt in de natuur gaat lopen. Het is wetenschappelijk bewezen dat je hier meer stimuli en prikkels tegenkomt, waardoor je hersenen nog meer worden geactiveerd.

Een gesprek voeren

Als laatste werkt een stukje lopen ook nog eens heel goed voor het voeren van een gesprek. Tijdens het lopen kun je je emoties beter reguleren en op elkaar afstellen. Hierdoor voel je je meer ontspannen en kun je echt diepe gesprekken voeren. Daarnaast worden je hersenen flexibeler tijdens het wandelen, waardoor je meer open-minded bent. Toch kun je, als de emoties echt hoog oplopen, soms beter even gaan zitten. Op dat moment kun je echt op elkaar focussen en de gevoelens beter uitpraten.

Lees ook: Say what? Zoveel stappen moet je zetten om fit te blijven