Als je verdrietig bent of niet lekker in je vel zit, kun je al snel naar voedsel grijpen. Een stuk chocolade doet dan wonderen, maar waarom chocolade? Of we iets gaan eten, wat we eten en hoeveel we eten (vooral die laatste is een crime), wordt namelijk voor een groot deel bepaald door emoties. Hoe zit dat?

kae-queen-of-jetlags

 

Eten in overvloed

Anno 2021 is er ook eten in overvloed: het is altijd en overal aanwezig, van de Subway op de hoek tot het pamflet bij de bushalte (met een dikke, vette hamburger erop afgebeeld). En van iemand die langsloopt met een dampende kop koffie tot een lege patatzak op de grond.

Allemaal momenten waarop je, soms bewust maar vooral onbewust, bezig bent met eten. Doordat eten behoorlijk groot vertegenwoordigd is in ons leven, gaat het ook een groter onderdeel uitmaken van ons leven.

200 voedselbeslissing per dag

We maken nu zo’n 200 (!) voedselbeslissingen per dag en de meeste hebben helemaal niets met honger te maken. Zo zijn we erachter gekomen dat elke emotie kan worden ‘opgelost’ met eten. We kijken namelijk vaak niet naar lichamelijke honger, maar naar emotionele honger, vertelde psycholoog Susan Albers.

Zo grijpen we bij stress naar een reep chocolade en duiken we in een zak chips als we verdrietig zijn. De baas zijn over je emoties is moeilijk. We hebben het druk, krijgen te maken met , et cetera.

Positieve emoties

Maar ook positieve emoties laten ons sneller naar eten grijpen. Als je met vrienden uit eten gaat, eet je sneller iets meer. Je wilt van alles wat proberen, iemand anders is ook nog niet gestopt met eten. Of je fietst langs de bakker en ruikt de geur van versgebakken brood; je bent meteen verkocht. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van emoties en gedachten en die niet je eetpatroon te laten beïnvloeden.

Natuurlijk, iedereen grijpt wel eens naar eten tijdens een goede jankbui. Geeft niets, iedereen is van tijd tot tijd een emotie-eter. Het wordt pas een probleem als het de enige manier is om met emoties om te gaan.

Ook bij mensen die willen afvallen, maar bij wie dat niet lukt, kunnen emoties de boosdoener zijn. Het wordt een probleem als je altijd vanuit emoties gaat eten en niet meer naar je lichaam luistert.

Wist je dat samen koken goed is voor je relatie? Je lees het hier!