Als je een hond hebt, dan ben je vast bekend met het volgende: in babytaal praten! Net als bij kleine kinderen gaan veel mensen wanneer ze met een hond praten ineens een ‘babystem’ gebruiken. En dat blijkt volgens onderzoek helemaal zo gek nog niet te zijn..

negin

Baby baby

Volgens een studie van de Universiteit van York blijkt dat dit dé manier is om de aandacht van je hond te krijgen. Wanneer je op een hogere toon praat met overdreven emoties, kan dat de communicatie met je viervoeter verbeteren. Ook zouden honden daardoor meer tijd met hun baasje door willen brengen en zou de band tussen baasje en hond ook beter worden.

Al eerder toonden deskundigen aan dat babytaal voordelen heeft voor puppy’s, maar de onderzoekers van de universiteit van York wilden weten of het ook bevorderlijk is voor volwassen honden. Om daarachter te komen deden zij tests bij 69 volwassen honden. Waarbij ze de dieren lieten luisteren naar mensen die op hoge toon spraken en mensen die neutraal praatten.

Wat bleek? Honden hadden meer aandacht voor en interactie met mensen die op hoge toon spraken. Ook op honden gerichte zinnetjes als ‘je bent een brave hond’ en ‘zullen we een wandelingetje maken?’ hadden een positief effect op hun karakter. Het gebruik van dit soort taal tegen honden is dus niet alleen maar een uiting van liefde, maar een goede manier om met de dieren te communiceren.

De honden hadden een duidelijke voorkeur voor de mensen die in een babytaaltje spraken. “De honden zoeken dan vaker interactie en willen ook meer tijd met je doorbrengen”, reageert hoofdonderzoeker Alex Benjamin. Hij besluit dat de viervoeters ons mogelijk zien als bondgenoten als we het babytaaltje gebruiken en dat ze daarom beter luisteren.

Lees ook: met je hond slapen is goed voor je slaapritme