Waar de één bij elke dramafilm weer huilend op de bank zit, vindt de ander het moeilijk om de tranen te laten vloeien. Veel mensen vinden het moeilijk om toe te geven aan hun tranen, vooral in het bijzijn van anderen. Toch is het beter om het er gewoon uit te gooien. Dit zijn 5 redenen waarom een potje janken hartstikke goed voor je is!

1. Het lucht op

De belangrijkste reden dat een potje huilen goed voor je is, is dat het ontzettend oplucht. Of je nou huilt om iets specifieks of je eigenlijk niet weet waar de tranen vandaan komen: blijkbaar zitten er emoties in je lijf die eruit moeten. Toegeven aan deze emoties kan eng en confronterend zijn, maar het is wel de beste manier om ermee te dealen. Wanneer je ze blijft negeren, zullen ze niet weggaan maar juist erger worden. Je kan ze dus beter er lekker uitgooien!

2. Het is een stress release

Huilen is een manier om de stress die je in je lichaam hebt zitten, eruit te gooien. Huilen zorgt ervoor dat we de hoeveelheid cortisol, een stresshormoon, in ons lichaam terugdringen. Dat je je na een huilbui een stuk relaxter voelt, is dus helemaal niet gek! Huilen is vaak de enige uitweg wanneer je een hoge hoeveelheid stresshormonen in je lichaam hebt. De volgende keer dat je gestrest bent, weet je dus wat je moet doen!

3. Tranen maken je neus schoon

Het vervelendste aan huilen is misschien wel het ellendig lange gesnotter. Toch is het juist heel fijn om even alles te laten lopen, zo ook je neus. Tranen gaan via de traanbuis en de neusholte. Wanneer je huilt, komt er slijm uit de neus los en wordt je neus als het ware gereinigd. Huilen helpt dan ook vaak tegen een verstopte neus. Handig toch?

4. Je stelt jezelf open aan andere mensen

Hoewel huilen in het bijzijn van anderen vaak heel eng en misschien zelfs gênant voelt, is het stiekem hartstikke goed voor je relaties met andere mensen. Door te huilen bij andere mensen, laat je ze weten dat je ze vertrouwt en je je kwetsbaar bij ze op kan stellen. Voor je beste vrienden is er bijna geen groter compliment dan dat! Niet alleen wordt de band die je met iemand hebt beter, ook zal je lief getroost worden en misschien zelfs goed advies krijgen. That’s what friends are for!

5. Je komt er sneller achter wat er mis is

Soms is het moeilijk om te bepalen wat ervoor zorgt dat je niet lekker in je vel zit. Je voelt je humeurig, verdrietig of boos zonder dat je daar een duidelijke reden voor lijkt te hebben. Huilen is dan een goede manier om erachter te komen wat de trigger van jouw gevoel is. De eerste gedachtes die in je op komen tijdens het huilen, zijn vaak de boosdoeners. Gooi alles er even uit en bedenk hierna wat de volgende stap is om van deze triggers af te komen. De oorzaak is in ieder geval gevonden!

Lees ook: Dit is waarom sommige mensen áltijd moeten huilen tijdens films!