Planten, de een houdt ervan de ander vindt het drie keer niks. Ze worden niet alleen in huis gehaald om ze zo gezellig staan, maar ook omdat ze mega goed zijn voor je gezondheid!

botanisch-interieur-planten-femfem

Waarom planten?

Ze produceren zuurstof
Planten ademen ook: ze vullen je kamer met lucht, omdat ze koolstofdioxide omzetten in zuurstof.

Ze houden je gefocust
Als je snel bent afgeleid, loont het misschien een plant neer te zetten: uit onderzoek blijkt dat een plant op de werkvloer helpt bij de concentratie.

Ze houden je gezond
Ben je ontvankelijk voor griepvirussen in de winter, dan helpt het om een paar planten in huis te zetten. Ze zijn natuurlijke luchtbevochtigers. Dit kan helpen om keelpijn, een verstopte neus of hoesten in de kiem te smoren.

Ze houden de lucht óók gezond
Naast dat ze zuurstof produceren, verschonen ze de lucht. De Graslelie is bijvoorbeeld door NASA op een lijst met luchtzuiverende planten gezet, voor groen dat in afgesloten ruimtestations dienst zouden kunnen doen. Giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammonia hangen allemaal in de lucht, maar planten zetten deze om in schone stoffen.

Ze maken je gelukkiger
Om twee redenen: ten eerste haal je buiten naar binnen. Mensen zijn gelukkiger als ze buiten zijn, planten compenseren dat een beetje. Verder haal je voldoening uit het zorgen voor een plant en hem in leven houden. Het voelt ook een beetje alsof je meer zen bent en minder stressvol bent. Een bloemetje voor iemand die ziek is, is dus niet voor niks een goed idee. Uit onderzoek blijkt dat planten en bloemen in de buurt van een patiënt die herstellend is, de duur van het herstel van ziekten verkorten. Het verzorgen van planten en bloemen heeft zo mogelijk nog een betere uitwerking op zieke mensen.

Ze zorgen dat je beter slaapt 
Vanwege de zuurstof die ze omzetten, maar ook om de aromatische stoffen die ze uitstoten. En als je lavendel neerzet ben je helemaal zó in dromenland.

Benieuwd wat de mooiste planten zijn voor in huis? Dat lees je hier!