We herkennen allemaal het moment wanneer ’s ochtends de wekker gaat, maar je nog zo lekker ligt. Je zegt tegen jezelf dat je nog  één keer mag snoozen, maar helaas blijft het vaak niet bij die ene keer. Je denkt dat het niks kwaad kan, maar op langere termijn kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Wij leggen je uit hoe het zit.

sleep

Goede nachtrust

We weten allemaal hoe belangrijk goede nachtrust is. Als we niet goed slapen, wordt functioneren lastiger. Sommige mensen onderschatten dit! Je hersenen willen het liefste aan één stuk door slapen en zelf bepalen tot wanneer. Dat is soms best lastig als je geen vast slaapritme hebt. Als je dan ook nog eens gaat snoozen, doe je het tegenovergestelde van wat je hersenen willen. Je biologische klok is er om je te helpen met opstaan, maar door het snoozen kan ‘ie je niet meer op de juiste manier ondersteunen. Opstaan wordt dus een stuk moeilijker door het snoozen.

Verander je slaapgedrag

Wil je het beste uit je nacht halen, zodat je de volgende ochtend niet meer hoeft te snoozen en vol energie wakker wordt? Doe dan iets aan je slaapgedrag. Zorg eerst dat je een vast slaapritme hebt, ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta weer op een vaste tijd op. Neem je telefoon niet mee naar bed, hoe lastig het ook is. Je kunt je hersenen dan niet helemaal ‘uitschakelen’ door alle indrukken die je hebt opgedaan. Wanneer je je telefoon bant uit je slaapkamer, val je sneller in slaap en zul je ook lekkerder slapen.

Dus, stop met snoozen en sta meteen op wanneer de wekker afgaat!

Lukt slapen niet? Door deze tricks word je sneller moe!