Waarschijnlijk gaan veel mensen nu f*cking blij worden, want uit onderzoek is gebleken dat schelden goed voor je is. Huh? Ja echt. De studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Social Psychological Personality Science beweert dat deze mensen eerlijker zijn. Ook hangt het positief samen met vloeiende kwaliteiten op het gebied van andere taalvaardigheden. Dus kom maar op met dat gescheld!

Two female friends arguing with each other

Schelden is goed voor je

Soms is het gewoon lekker om te schelden. Je kan je emoties kwijt en je hebt het gevoel alsof al je woede van je is afgeschut. Denk maar eens terug aan het moment dat je je vreselijk irriteerde in de auto. Of de laatste keer dat je nét de trein had gemist. Grote kans dat je flink hebt gescholden. Maar is dit echt zo erg? Oke.. in het geval van het missen van je trein heeft het niet zo veel zin, maar het hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vloeiend schelden en vloeken positief samenhangt met vloeiende kwaliteiten op het gebied van andere taalvaardigheden. De onderzoekers stellen ook dat je écht eerlijk bent over hoe iets echt zit.

De experimenten

In 3 experimenten is gekeken naar de relatie tussen vloeken en eerlijkheid. Er werden 276 (online) deelnemers gevraagd om zichzelf te gaan beoordelen. Wat is de reden van het vloeken bijvoorbeeld? En hoe eerlijk vinden zij zichzelf? Bij experiment werd de status van 73.000 facebook members geanalyseerd die de myPersonality applicatie gebruikten. In het laatste experiment werd de aanwezigheid van onafhankelijke ethische commissies en justitiële verantwoordelijkheden bekeken. Je moet natuurlijk niet de hele dag gaan lopen schelden, maar je hebt nu in ieder geval een goed excuus om het wel te doen!

Lees ook: waarom je vanaf nu niet meer moet snoozen.