Zijn we in een mooi restaurant om gezellig bij te kletsen met die ene vriendin die we al tijden niet meer hebben gezien. Na een halfuur wachten op de lunch komt het eindelijk op tafel, maar natuurlijk wacht je nog even met het eten van deze overheerlijke lunch. Er moet eerst een fotootje gemaakt worden, om te delen op sociale media. Ook als we op vakantie zijn, een avondje gaan stappen, een dagje naar de dierentuin gaan of gewoon een dagje op kantoor zitten. Alles wordt tegenwoordig maar gefotografeerd of simpelweg als tekst op sociale media geplaatst, maar waarom doen we dit eigenlijk? Waarom delen we alles met iedereen en hebben we bijna de dwang om het te moeten delen?

Waarom willen we alles op sociale media delen? femfem

Waarom?

Als we op vakantie zijn willen we dit het liefste zo snel mogelijk met onze vrienden delen. We plaatsten een Snapchat van het vliegtuig voordat we opstijgen, een filmpje van de hotelkamer (indien die adembenemend mooi is) en alle mooie plekjes die je hebt ontdekt komen zonder twijfel ook op een social media account voorbij. Waarom doen we dit eigenlijk? Waarom moet iedereen weten waar jij bent? Waarom moet iedereen zien en eigenlijk ook meemaken wat jij doet?

#1 Waardering

Het geeft ons een erg goed gevoel als we goede reacties krijgen op onze berichten of als onze berichten weer worden doorgestuurd naar andere mensen. We voelen ons goed als onze informatie met anderen wordt gedeeld. Wanneer we ons gewaardeerd voelen zijn we ook beter in staat om onszelf beter te ontplooien. Bijvoorbeeld: door het plaatsten van een foto op Instagram leer jij jouw vrienden weer een nieuwe hotspot kennen. Onder jou foto plaatsten ze een positieve reactie, gevolg: jij voelt je gewaardeerd.

#2 Het delen van een mening

Op het internet heb je eerder het gevoel dat je alles en iedereen aankunt. Je staat namelijk niet oog-in-oog met iemand, dus het voelt minder persoonlijk. Dit is vaak de redenen waardoor mensen ‘haat comments‘ plaatsten, maar ook de reden waardoor mensen een verhaal durven te delen. We durven het niet altijd in real life en proberen het daarom steeds vaker via sociale media. We willen graag dat mensen op de hoogte zijn van een bepaald onderwerp of je wilt mensen iets leren. Dit is gemakkelijker online.

#3 Zelfpresentatie

De een vindt het heerlijk om overal foto’s van te maken, omdat ze simpelweg houdt van fotografie. De ander wil haar status hoog houden en iemand anders wil doorbreken met haar berichten. Toch zijn er nog meer redenen waarom we alles delen op sociale media. Als mensen in het echte leven praten, gaan de gesprekken voor 30 tot 40 procent over zichzelf. Maar als we online kijken, gaat 80 procent van de post over de persoon zelf. “Ik was hier, ik at dit en ik voel me zo vrolijk.” Dit wordt door verschillende psychologen ‘zelfpresentatie’ genoemd, we positioneren onszelf op de manier zoals we gezien willen worden.

me, myself and i gif

#4 Een uitlaatklep

Ik denk dat iedereen wel iemand kent die heel zijn leven online gooit. “Net een wasje gedraaid en nu met een lekker kopje thee op de bank. Vanmiddag de kids uit school halen en vanavond eten met manlief.” Denk jij al aan een bepaald persoon? Voor deze mensen is een platform als Facebook eigenlijk een uitlaatklep. Ze krijgen onder dit soort berichten vaak vele reacties van andere leeftijdsgenoten en voeren een heel gesprek onder één post. Op deze manier zijn ze in contact met mensen en ze kunnen hun verhaal kwijt.

#5 De maatschappij

We leven in een maatschappij waarin het bijna alleen nog maar draait om likes en comments. Vrijwel iedereen deelt zijn leven online en je wordt nog net niet geboren met een smartphone in je handen. Mijn oma zit zelfs op Facebook, mijn vader wilde ook Instagram en voor het slapen gaan krijg ik een Snapchat van mijn moeder met de tekst “Welterusten”. Iedereen gebruikt sociale media kanalen, waardoor het natuurlijk voelt om hier ook aan mee te doen.

#6 Plezier

We kunnen er nog wel een aantal redenen aan toevoegen waarom mensen hun leven via sociale media delen. Toch is naar mijn mening de belangrijkste hiervan het plezier dat je er zelf aan beleefd. Gooi jij iedere dag een update op Facebook, omdat je je er goed bij voelt? Lekker blijven doen! Staat jouw Instagram account vol met perfecte plaatjes, maar vind jij het mooi? Lekker laten staan! Gooi jij tijdens een avondje stappen vrijwel de gehele avond alles op je Snapchat verhaal, maar kan jij de dag daarna hier het hardste van iedereen om lachen? Lekker blijven doen. Zolang jij plezier beleefd aan hetgeen wat je doet, is het prima!

i love myself

Lees ook:

Heb je een relatie met je telefoon of met je vriend?