wakker worden

Elke dag wakker worden om 6 uur: dit doet het met je lichaam

Body & Mind31 mrt , 10:00 doorRomy Nouwen
Iedere ochtend de wekker vroeg en wakker worden om 06:00 uur? Dat klinkt als een perfecte start van de dag voor een ochtendmens, maar ook zeker als een hel voor een avondmens. Maarre, wat doet het eigenlijk met je lichaam als je dit iedere dag zou doen?
wakker worden
Bron: @fiahamelijnck

Wakker worden om 06:00 uur

Heel veel mensen zweren erbij: iedere ochtend de wekker om 06:00 uur en meteen je nest uit. Het levert al een tijdje lyrische reacties op, omdat het ontzettend veel voordelen zou hebben. Denk bijvoorbeeld aan meer tijd om bepaalde dingen te doen én gezondheidsvoordelen waarvan je ze niet per se aan zag komen. Maar is het wel allemaal écht zo en heeft het nut om wakker te worden om 6 uur? Dat is nog maar de vraag.

Effecten op je lichaam

Of het echt zo goed uitpakt voor jou of niet, hangt allemaal af van je kwaliteit en kwantiteit van je slaap. Acht uur slaap wordt gezien als 'perfect', maar in de praktijk is het helemaal niet zo kort door de bocht. Ieder lichaam heeft namelijk andere behoeften en voor veel mensen is acht uur slaap helemaal geen must. Vooral wanneer de kwaliteit van slaap goed is, heb je misschien wel genoeg aan minder. Maar ook als je gewoon acht uur slaap pakt, maar niet goed slaapt, kun je hier niet genoeg aan hebben. Het hangt dus van veel factoren af.
In ieder geval is het zeker niet goed om dagelijks te weinig slaap te hebben. Op lange termijn kan dit best heftige gevolgen hebben voor je lichamelijke gezondheid . Dit doet het met je als je iedere dag te weinig slaapt hebt.

1. Verzwakt immuunsysteem

Tijdens je slaap produceert je lichaam cytokines. Deze stof heeft dé belangrijke rol om ons immuunsysteem te reguleren én dus infecties te bestrijden. Enne, je raadt het al. Zodra je dus niet genoeg slaapt, maakt je lichaam dit stofje niet meer aan. Dat merk je op lange termijn zeker wel, omdat je vatbaarder wordt voor griepjes en infecties.

2. Productiviteit en motivatie vermindert

Uitgeruste hersenen zijn heel belangrijk om te blijven functioneren. Als je niet genoeg slaap pakt, kunnen je hersenen niet bijkomen. Uiteindelijk raken je hersenen, net als spieren in je lichaam, sneller vermoeid als je ze geen rust geeft. Dit ga je merken in je motivatie om dingen aan te pakken en productiviteit wanneer je bijvoorbeeld aan het werk bent.

3. Geheugenverlies

Slapen zorgt ervoor dat je bepaalde dingen beter kunt onthouden. Zodra je even wat minder goed slaapt, merk je dit meteen aan je geheugen. Je hebt meer moeite met het onthouden van belangrijke to do's en vergeet veel belangrijke zaken. Kortom, niet prettig.