Wanneer alles in de soep loopt denken mensen vaak dat dit komt door ‘bad luck’. Toch denken astrologen hier heel anders over. Als Mercury weer eens ‘in retrograde’ is kan dit een uitleg geven waarom jouw leven zo’n chaos is.

mercury retrograde

Wat betekent het als Mercury in retrograde is?

Als je een vriend(in) hebt die into de astro scene is, dan heb je diegene vast wel eens horen zeggen, “dat komt omdat Mercury in retrograde is”. Maar wat betekent het als de planeet Mercurius ‘in retrograde’, whatever that means, is? En waarom zien astro-girls dit als een excuus om hun ex een bericht te sturen?

3 tot 4 keer per jaar gaat de planeet Mercurius “retrograde”. Dit is eigenlijk een optische illusie wat betekent dat het lijkt alsof de planeet achteruit gaat vanaf ons standpunt op de aarde. Mercurius is de planeet die gaat over intellect en communicatie. Daarom zetten mensen die in astrologie geloven zich schrap voor een overvloed aan communicatie-ongelukken. Tijdens deze 4 weken kan het wel eens voelen alsof je maar niet de juiste woorden kunt vinden.

Optische illusie

Ja, dit heb je goed gelezen. Mercurius gaat niet daadwerkelijk achteruit. Planeten draaien namelijk altijd in dezelfde richting rondom de zon. Deze illusie ontstaat omdat Mercurius kort de aarde inhaalt in hun rondje om de zon. Je kunt dit fenomeen het beste begrijpen door de volgende metafoor: stel je hebt twee auto’s die naast elkaar rijden op de snelweg. De auto op de linkerbaan gaat sneller, waardoor de auto op de rechterbaan achteruit lijkt te gaan (als je het vanuit het perspectief van de linker auto bekijkt). Dit terwijl de rechter auto nog steeds vooruit in dezelfde richting rijdt als de linker auto.

Wat zijn de effecten van Mercury retrograde?

Mercurius gaat dus over alle dingen die met communicatie te maken hebben. Wanneer Mercurius retrograde gaat kunnen mensen trouble ervaren met dingen rondom het thema communicatie. Je kan denken aan berichtjes die niet worden ontvangen, geheimen die verklapt worden, computers die kapot gaan, ruzies met vrienden en het niet kunnen maken van beslissingen.

Het kan ook nog eens zo zijn dat Mercury retrograde het ‘mentaal verwerken’ van de gedachten van mensen beïnvloed. Het kan zijn dat je ‘brain fog’ of meer angst ervaart dan normaal. Omdat Mercurius (optisch) achteruit gaat kan het ook zijn dat je je extra nostalgisch voelt – dus je kan zomaar je ex tegenkomen.

Hoe overleef ik Mercury retrograde?

Hier is een tip van een astroloog: relax. Dit is de perfecte tijd om een pauze te nemen en te ontspannen. En ga na welke delen van je leven verandering nodig hebben na Mercury retrograde. Als we de astrologen mogen geloven is dit niet het juiste moment om grote beslissingen te maken.

Lees ook: Deze sterrenbeelden zijn bestie duo’s