Heb je ooit wel eens je avondeten overgeslagen omdat er later een flink avondje drinken op het programma stond? Dan moeten we het even hebben over de term “drunkorexia”. Een maaltijd skippen voor je gaat drinken is niet alleen super stom, het is ook nog eens zorgwekkend. Ladies, we gotta talk.

Bron: Gossip Girl
Bron: Gossip Girl

Beeld je de volgende situatie in: er staat een reünie op de planning met je vriendinnen van de middelbare school dus de alchohol gaat rijkelijk vloeien. Je weet dat jullie erna uit gaan en dat je eigenlijk iets zou moeten eten van tevoren – drinken op een lege maag is namelijk een no no. Toch besluit je om je calorieën te “besparen” zodat je een paar drankjes (of hele fles) extra kan drinken.

Wat is drunkorexia?

Dit gedrag noemen we ook wel “drunkorexia” en het betekent dat je alcohol boven voeding verkiest als je kijkt naar je calorie inname. Drunkorexia is een niet-klinische term die verwijst naar een persoon die voeding beperkt om meer alcohol te kunnen drinken. Het doel hiervan is om toch alcohol te kunnen drinken en tegelijkertijd af te vallen, en komt voort uit de overweldigende (en soms zelfs paranoïde) angst om aan te komen.

Wat zijn de risico’s?

Drunkorexia is geen officiële diagnose, maar experts weten wel dat sommige mensen met andere eetstoornissen, vooral boulimia, een ongezonde relatie met alcohol kunnen hebben. Voor sommige kan een alcohol-binge voelen als het verliezen van controle, en iemand met een eetstoornis kan dan vervolgens deze controle terug willen winnen door het beperken van hun calorie inname.

Dit gedrag kan niet alleen verdere eetgestoorde gewoonten triggeren, maar het kan ook nog eens ervoor zorgen dat je afhankelijk wordt van alcohol. Onze lichamen wennen aan de hoeveelheid alcohol die we binnen krijgen, dus je zal steeds meer moeten drinken om er iets van te voelen. Tegelijkertijd neemt de obsessie toe om steeds meer van de alcohol te voelen. Uiteindelijk raak je de werkelijkheid kwijt wat heel schadelijk kan zijn.

Hoe zoek je hulp?

Kan je je vinden in bovenstaande situatie? Dan heb je hulp nodig. Het kan eng of zelfs beschamend voelen om professionele hulp te zoeken, dus wat je ook kunt doen is naar een vriend(in) of familielid stappen. Het is altijd belangrijk om de oorzaak van het probleem te vinden; waarom gedraag je je zo en waar komt de angst vandaan? Uiteindelijk zul je door middel van (professionele) hulp kunnen werken aan je relatie met voeding en jezelf. Je bent niet alleen!

Lees ook: 10 signalen dat je een burn-out hebt