We dromen allemaal van een perfect liefdesverhaal. Deze jagen we dan ook graag na. We nemen tegenwoordig het heft in eigen hand en gaan op onderzoek uit. Want, onze soulmate moet er toch ergens tussen zitten? Vast op die ene dating app. Online daten is in onze generatie iets waar niemand meer raar van opkijkt. We houden er zelfs van. Apps zoals Tinder of Happn vind je op bijna ieders telefoon. Het is spannend en de aandacht die erbij komt kijken vindt natuurlijk niemand vervelend. Het kan soms zelfs verslavend werken.

Maar wist je dat, zonder dat je het helemaal doorhebt, er toch wat nadelen aan je favoriete bezigheid zitten?

online-daten-tinder-nadelen-2020

Onzekerheid komt de hoek om kijken

Tijdens het opzetten van je Tinderprofiel voeg je je mooiste foto’s toe en swipe je de één na de ander naar rechts. Tijdens dit proces kom je erachter dat je toch niet zoveel matches hebt als gedacht. Dit kan er toe leiden dat je kan gaan twijfelen over jezelf. Hoe aantrekkelijk wordt ik eigenlijk gezien? Heb ik wel de juiste foto’s toegevoegd? Zo kan je gaan malen over dingen waar je jezelf normaal niet druk over zou maken.

Je leert elkaar moeilijker kennen

In het echt kunnen we gemakkelijk, zolang de klik er is, diepe conversaties voeren. Je hoort elkaars stem, ziet elkaars gezicht en geniet van iemands aanwezigheid. Dit is dus lastig na te streven tijdens je gesprek online. We nemen daarom soms een bericht verkeerd aan of komen niet tot het diepste van iemand. Doordat je elkaar nog niet in het echt hebt ontmoet, kan het soms voelen alsof jullie nog vreemden van elkaar zijn. Dit zorgt er vaak voor bij mensen dat ze hun echte gevoelens, of gedachtes, bij zich houden. Hierdoor is het een stuk moeilijker om iemand écht te leren kennen.

Het is makkelijk om te liegen

Het is voor mensen online super easy om er nét een schepje bovenop te doen. Liegen over hun werk of opleiding gebeurt dus ook regelmatig. Foto’s kunnen dingen anders doen lijken dan dat ze daadwerkelijk zijn of je komt erachter dat jullie band helemaal niet zoveel voor degene betekent, als dat deze voor jou betekent. Deze dingen kunnen allemaal voorkomen terwijl jij zo serieus bezig bent. Veel mensen doen namelijk aan online daten om ergens mee bezig te zijn, als een soort oplossing voor hun verveling. Het is dus moeilijk om te bepalen wie je tijd en energie waard is.

tinder-telefoon-online-daten

In het dagelijks leven

Wanneer je met iemand online praat is het gemakkelijk om een beeld van iemand te creëren. Je ziet een foto en op basis daarvan maak je een voorstelling van hoe hij/zij zal zijn. Dit kan soms heel erg verschillen van de waarheid. Je ziet niet hoe iemand loopt, of hij aardig is tegen zijn medemens of hoe hij praat. Juist déze dingen kunnen erg meewegen bij het verliefd worden op iemand. Dit is dus soms moeilijk om overheen te stappen, mocht dit afwijken van jouw beeld.

Je wordt kieskeurig

Tijdens het swipen van honderden mensen ga je steeds meer letten op bepaalde dingen.’ Zou hij/zij bij mij passen? Is het wel mijn type? Die schoenen zijn niet echt mijn ding.’ De gedachtes die ronddwalen tijdens het swipen gaan dus van hot naar her. Tijdens deze bezigheid kan het dus voorkomen dat je steeds kieskeuriger wordt. Je kunt namelijk iemand helemaal kiezen op uiterlijk, wat je in het dagelijks leven misschien minder snel zou doen. Hierom kan het zijn dat je moeilijker voor iemand kiest waar je normaal niet voor zou kiezen, wat soms juist wonderen kan verrichten en die toevallig nét jouw soulmate is.