Niets is leuker dan een avondje stappen met de meiden of een gezellig feestje bezoeken. Maar op zo’n avond is de kans groot dat je een paar drankjes nuttigt, wat de volgende ochtend minder fijn is. Dit moet je wél (en juist niet) doen als je een kater hebt.

Hoe ontstaat een kater?

Om te begrijpen wat je wel en niet moet doen als je een kater hebt, is het belangrijk om te begrijpen hoe een kater ontstaat. De grootste oorzaak is uitdroging. Alcohol is dehydraterend, dus als je tussendoor niet genoeg water drinkt, is de kans groot dat je je de volgende ochtend niet goed voelt. Daarnaast maken je nieren bij het afbreken van alcohol aceetaldehyde aan. Dit is een giftig stofje, wat die meedogenloze hoofdpijn veroorzaakt. Maar goed, wat moet je nu wel en niet doen bij een kater?

Do’s

Hydrateren
Goed, de eerste is vrij duidelijk. Zorg dat je genoeg water binnenkrijgt! De avond ervoor heb je je lichaam flink uitgedroogd, waardoor je nu goed moet hydrateren. Daarnaast helpt het ook met het verdunnen van alle afvalstoffen die je hebt binnengekregen. Enne, tipje: als je door de avond heen en voor het slapen gaan wat water drinkt, kun je zelfs een kater voorkomen! 😉

Genoeg slaap
Naast hydrateren, is het heel belangrijk dat je genoeg slaap krijgt om goed te kunnen herstellen. Je lichaam herstelt natuurlijk het best wanneer je uitrust, dus slapen is een absolute must na een wilde avond.

Gezond eten
Heb jij ook altijd fast food cravings zowel na een avondje uit én de volgende ochtend? We know, ze kunnen soms echt onweerstaanbaar zijn, maar probeer er niet aan toe te geven. Dit zal er alleen maar voor zorgen dat je je slechter gaat voelen. Probeer in plaats daarvan genoeg vitamines binnen te krijgen. Vooral vitamine B en C helpen goed bij het afbreken van gifstoffen. Ook zijn eieren een goede optie! Eieren zitten bomvol cysteïne, wat ervoor zorgt dat ethanal – het stofje dat de kater veroorzaakt – wordt afgebroken.

Don’ts

Pijnstillers nemen
Je eerste instinct zodra je wakker wordt met een meedogenloze kater, is waarschijnlijk aspirine of ibuprofen nemen. En hoewel het zeker als tijdelijke oplossing perfect is, kan het ontzettend slecht voor je zijn. Alcohol, ibuprofen en aspirine zijn allemaal slecht voor je lever. Als je lever dit allemaal moet gaan afbreken, kan dit leverschade veroorzaken. En daar zit je al helemaal niet op te wachten.

Koffie drinken
Ben je ’s ochtends wel toe aan een kopje koffie? Helaas, dit moet je vermijden. Koffie zit bomvol zuren – waar je maag natuurlijk niet op zit te wachten – én het veroorzaakt alleen maar meer dehydratatie. Geen goede oplossing dus. Oh, en sinaasappelsap kun je vanwege die zuren dus ook maar beter vermijden.

Je kater wegdrinken
Hopelijk doe je dit sowieso niet, maar we benoemen ‘m toch even: je kater wegdrinken met extra alcohol. Je kan je vast wel voorstellen waarom dit zo ontzettend slecht voor je is. Het verhelpt je kater niet, je droogt je lichaam alleen maar verder uit én de schade die je in je lichaam aanricht wordt alleen maar erger. Just don’t do it.

Lees ook: Dit is hoe geen alcohol drinken je datingleven positief kan beïnvloeden