We zijn er allemaal wel eens schuldig aan. Nog even snel een werkmail versturen op zaterdag of je agenda checken op vrijdagavond. Maar hierdoor blijven we met ons hoofd op het werk, terwijl we die rust van het weekend zo hard nodig hebben om de maandag weer productief aan het werk te kunnen.

werk-loslaten-femfem

1. Houd overzicht

Soms zien we door de bomen het bos niet meer. We hebben zo veel te doen, maar zijn het overzicht kwijtgeraakt, waardoor we niet meer weten waar we moeten beginnen. Zorg dat je hier eerst overzicht in hebt. Wanneer je dit niet hebt, houd je je hier onbewust de hele tijd mee bezig, dus ook in de avond. Stel iedere dag drie doelen voor jezelf. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wanneer je werk af is. Nu kun je met een gerust hart naar huis en genieten van je avond.

2. Durf afstand te nemen

Vraag jezelf eens af of de wereld of je werk zal stoppen met draaien als jij vandaag je taken niet afkrijgt. Nee? Dan is het dus helemaal niet zo erg. Bekijk welke taken echt belangrijk zijn en de rest is voor morgen (of maandag). Durf afstand van je werk te nemen, het los te laten. Je werkdag telt niet voor niets gemiddeld 8 uur. De rest van die dag is tijd om aan jezelf te denken en je werk volledig los te laten.

3. Schrijf je gedachten op

Vind je het echt lastig om je werk los te laten? Gun jezelf dan 10 minuutjes om alle gedachten die je over je werk hebt op te schrijven. Na deze 10 minuten sluit je je boekje en is het echt tijd om te ontspannen.

4. Een nieuwe hobby

Door het hebben van een hobby heb je altijd iets om op terug te vallen. Merk je dat je gedachten afdwalen naar het werk? Tijd om iets te gaan doen. Pak je schildersdoek erbij, als je dit al heel lang niet meer hebt gedaan, lees een goed boek, schrijf je in voor een nieuwe sport of spreek af met je vriendin dat jullie iedere zaterdag samen gaan lunchen. Op deze manier heb je vaker iets om naar uit te kijken en zul je merken dat je gedachten minder de neiging hebben om naar werk af te dwalen.

5. Ontspan

Ontspan, maar ga wel iets doen. Wanneer we gewoon op de bank zitten en niets doen, slaan onze gedachten op hol. Zorg daarom dat je afleiding hebt, zodat je gedachten niet kunnen afdwalen naar je werk. Ga samen koken, houd goede gesprekken met je partner onder het genot van een wijntje en heerlijke muziek of ren een rondje door het park. Afleiding zorgt dat je volledig kunt ontspannen en je werk los kunt laten.

Veel aan het werk? Zo vind jij de balans tussen werk en privé.