Je zou denken dat we tegenwoordig allemaal wel wat beter ons mannetje staan. Het lukt immers veel mensen om goed voor zichzelf op te komen. Toch blijft dit op de werkvloer een beetje achter. In de praktijk blijkt dat veel mensen het nog steeds lastig vinden om bepaalde dingen bespreekbaar te maken wanneer ze ergens tegenaan lopen op hun werk. Mensen vinden het lastig om bepaalde zaken aan te kaarten bij hun baas en doen het hierdoor niet. Wij geven je tips om deze angst te overwinnen!

Waarom is het belangrijk om dingen wel aan te kaarten?

De drempel om bij je baas langs te gaan kan dus erg hoog aanvoelen. Dit gaat dan om hele kleine onderwerpen als een verlofdag opnemen of vrij vragen voor een doktersafspraak, maar ook om grotere dingen als bijvoorbeeld een salarisverhoging. Wanneer je dit graag wil aankaarten, maar niet durft, kan dit uiteindelijk ook invloed hebben op hoe je je voelt op de werkvloer. Het kan negatieve gevolgen hebben voor je prestaties – en dat is het laatste wat je wil!

Wanneer jij je niet prettig voelt op de werkvloer, heeft dit dus ook impact op hoe jij presteert. Hierdoor heb je misschien op lange termijn minder plezier in je werk en raak je overspannen óf heb je uiteindelijk het gevoel dat het zoeken van een nieuwe baan een beter idee is. Dit is voor zowel jou als je werkgever natuurlijk de minst goede uitkomst. Uiteindelijk hebben jij en je baas, als het goed is, beide hetzelfde doel en dat is dat jij blijft werken bij het bedrijf waar je nu werkt.

Zó durf je meer te vragen

Natuurlijk kan de drempel hoog aanvoelen wanneer je baas niet zo toegankelijk is. In dat geval is het lastig om er iets aan te doen, omdat je niet alles zelf in de hand hebt. Wanneer de sfeer er wél naar is om dingen op tafel te gooien, is het tijd om jezelf eens goed in de spiegel aan te kijken. Want eh, waar komt die angst voor het stellen van deze vragen eigenlijk vandaan? Daarna is het tijd om dit leerproces met beide handen aan te pakken. Zie het maar zo: uiteindelijk word je er altijd beter van! Een aantal dingen zijn belangrijk wanneer je onderwerpen aankaart bij je baas.

1. Kies de juiste timing

Je snapt natuurlijk zelf ook wel dat niet alle tijdstippen op de dag altijd even handig zijn om dingen aan te kaarten. Zo is het bijvoorbeeld vlak voor een belangrijke meeting óf op een hele drukke dag minder verstandig om grote onderwerpen aan te kaarten. Voel zelf aan wanneer de timing goed is, zodat dit niet in de weg kan staan voor een goede uitkomst.

2. Geef jezelf een schop onder de kont

Ga bij jezelf na wat je heel graag wil én zoek uit waarom je het zo lastig vindt om hier iets aan te doen. Vervolgens is het tijd om jezelf een kleine schop onder je kont te geven, zodat je het tóch gaat doen. Dat voelt misschien niet zo fijn, maar uiteindelijk leer je hier veel van. Enne: nee heb je, ja kun je krijgen!

3. Wees open en eerlijk

Communicatie is altijd het belangrijkste, dus zorg er gewoon voor dat je open en eerlijk bent. Dit waardeer je immers ook van anderen, toch? Blijf dicht bij jezelf, want ook dit zal je baas door hebben en waarderen.